Takarékos-e az energiatakarékos izzó?
2014/06/19 15:04
5737 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A legújabb törvényi szabályozások szerint hamarosan már nem is kapható hagyományos izzó a boltokban. A gyártók több, újszerű megoldással próbálják betölteni a népnyelv szerint csak villanykörtének nevezett eszköz helyét a világítástechnikában. Miért volt szükség a cserére? Miért nem volt jó a hagyományos izzó? Miben más az energiatakarékos?

A jól ismert hagyományos izzók csak a felhasznált energia 2-5% át képesek fény formájában kisugározni, a maradék 95-98% energia hővé alakul át, melegítve a környezetet. Ebből is látszik, hogy ilyen izzót alkalmazva a felhasznált energiával inkább fűtünk, mint világítunk. Az Európai Unió egy olyan törvényi szabályozást alkotott meg és vezetett be, amely szerint 2009-2012 között fokozatosan kivonják (kivonták...) a hagyományos izzókat a forgalomból. Az intézkedés eredményeként azt várják a törvényhozók és tanácsadóik, hogy hozzávetőlegesen 40 TWh - energiát takaríthatnánk meg, ami nagyjából Románia, vagy 11 millió európai háztartás éves energiafogyasztásának felel meg. A terawatt (TW) a teljesítmény mérésére szolgáló mértékegység, 1 billió Wattnak felel meg. A billió egy egyes és tizenkét nulla, azaz 1 000 000 000 000. Legtöbbször így jelölik: 1012.

A hagyományos izzó

Az első szénszálas izzót 1845-ben az amerikai John W. Starr szabadalmaztatta, a tömeggyártásra és a tartós használtra alkalmas izzólámpa ősét Thomas Alva Edison fejlesztette ki. Fényét az első időkben az izzó szénszál, míg a mérnöki fejlesztések eredményeként ma már wolfram spirál adja, az izzószálat az üvegburában lévő nemesgáz (pl. a kripton töltésű izzót Bródy Imre fejlesztette ki az 1930-as években) vagy vákuum óvja meg az elégéstől. Az izzók a bekapcsolás pillanatában rögtön képesek 100%-os teljesítményt leadni, ekkor az izzószál hőmérséklete 2500-3000°C. Egy hagyományos izzó élettartama kb. 1000 óra, ezalatt nem veszít a teljesítményéből. Az átlagos háztartásokban általában a 30-200 W közötti teljesítményű izzókat használják. Ezek skálája megfelelően szolgálja ki a mindennapi fényszükségleteinket.

izzo1b

A halogén izzók

A halogén izzó felépítésben csak annyiban különbözik a hagyományos izzótól, hogy az izzószálat egy kisméretű karcüveg bura veszi körül, belül pedig nemesgáz és kismennyiségű halogén elem található. Ezeknek az izzóknak a teljesítményük is nagyobb.

A halogén izzók a hagyományos izzókhoz képest kb. 70% energiát fogyasztanak azonos fényerő mellett. Nem okoz gondot a halogén izzót használók számára a fel-le kapcsolgatás sem, kb. 2000 óra az elvi élettartamuk, és nem is túl drágák, hiszen az üzletekben 2-300 Ft-ért meg lehet vásárolni őket. A mellékhelyiségek, így a WC, a kamra, a fürdőszoba megvilágításra optimálisak.

izzo2b

A kompakt fénycső

A kompakt fénycsövek - ezeket szokás általában energiatakarékosnak hívni -, az izzók egy új fejlesztésének eredményei. Az energiafelhasználásuk nagyon kedvező, akár 80%-kal kevesebb elektromos áramot használnak fel ahhoz, hogy ugyanolyan fényerővel világítsanak, mint egy hagyományos izzó. (Egy 9W-os kompakt fénycső által kibocsájtott fény egy 60W-os izzó fényével egyenértékű). Az elnevezése megmaradt, pedig ebben az esetben nincs is izzószál, pláne, hogy izzásról szó sincs. Ezeknek a fényforrásoknak a működési elve teljesen más. Ha az atomokat gerjesztjük, akkor az atom elektronjai magasabb energiapályára lépnek. Az atom azonban szeretne visszatérni stabil állapotába, és a "felesleges" energiát foton, azaz fény formájában sugározza ki. A folyamat akkor vált szabályozhatóvá, amikor a mérnöki fejlesztés eredményeként egy fénycső belsejében elhelyezett elektródák között zajlik le az egész folyamat.

8_fenycso

Olyan összetevőre van ehhez szükség, amely könnyen gerjesztett állapotba hozható - ez a higanygőz. A fénycsövet higanygőz és argongáz keverékkel töltik fel, az üvegcsövet fénypor-bevonattal látják el, ami az ultraibolya sugárzást nem engedi át.

izzo3c

Az új reménység: a LED

A LED egy dióda, neve az angol Light Emitting Diode rövidítéséből származik. Sok előnyös tulajdonsága közül néhány a tervezők és a felhasználók kedvencévé tette: a kimeneti fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényelnek, nagy a kapcsolási sebesség, kis helyen elférnek, ütésállók és nagy az élettartamuk, kb. 100-150 000 óra. A LED-ek segítségével megoldott világítás egyelőre nem számít olcsónak, mert minden világítótesthez külön transzformátor szükséges, ez viszont jelentősen megdrágítja a berendezést. Noha a LED izzó egy általánosan használt kifejezés a hétköznapi szóhasználatban, fontos tisztázni, hogy a LED nem izzik, hanem világít.

izzo4b

A fényforrások fejlesztése, fejlődése nem áll meg. A mérnökök  munkájának eredményeként jönnek az újabb és újabb fejlesztések, amelyek főleg a hatékonyság terén jelentenek majd jelentős előrelépést. Az Európai Unió határozata szerint 2012-re már teljesen el kell(ett) tűnnie a hagyományos izzóknak, de 60 vagy 100W-osat már most sem lehet kapni, ezért lassan mindenkinek váltani kell.

Aki pedig nem szeretne váltani, az jól vásároljon be egy életre elég wolfrámos izzóból!

További érdekes oldalak:

Zsigó Zsolt cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk