Találmányok a huszadik századból
2012/05/03 15:44
11342 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ha ki kellene emelnünk a technikai szempontból legfontosabb korszakot, egyértelmű, hogy a huszadik század mellett döntenénk. A fejlődési sosem látott ütemben felgyorsult, mindent futószalagon kezdtek gyártani és se szeri, se száma nincs a felfedezett technológiáknak, eszközöknek. Az alábbi lista az öt legfontosabb felfedezést mutatja be, melyek megváltoztatták életünket.

atomeromu_200 Atomerőmű

A gőzhajtású technológia a XIX. század nagy újítása volt. A XX. században azonban sikerült valami teljesen újat alkotni: megszületett az atomenergia. Hirtelen olyan áramforráshoz jutottak az emberek, mely nem szennyezte a környezetet, hatékonyan és korlátlanul működtetve az áramellátást. Ugyanakkor az atomenergia egyben a legpusztítóbb fegyver is, amit emberi kéz valaha alkotott. Ráadásul a nukleáris energia használatának rossz esetben beláthatatlan következményei lehetnek, erre példa az 1986-os csernobili katasztrófa. Ettől eltekintve a nukleáris energia mégis inkább pozitív hatással van életünkre. A nukleáris erőművek megfelelő üzemeltetése kiváló és költséghatékony energiaforrást biztosít.

Személyi számítógép

A mai világ már nem is képzelhető el pc-k, azaz személyi számítógépek nélkül. Pedig egykor drága és nehezen kezelhető tárgyaknak számítottak ezek az eszközök, mára azonban az emberiség legnagyobb barátai. 1976-ban Steve Jobs és Stephen Wozniak bemutatta az Apple-t, ami mindent azonnal megváltoztatott, a többi pedig már történelem. Mára mindenhol ott vannak a számítógépek, laptopok, tabletek és okos telefonok, az emberek pedig szinte meztelennek érzik magukat eme kütyük nélkül. Életünk teljesen függővé vált a számítástechnikától: banki ügyleteink, a vétel és eladás folyamatai, de már a hétköznapi szórakozás is elképzelhetetlen gépeink nélkül. Ma már nem tudunk meglenni gépek nélkül.

repulo_200 Repülőgép

Ahogyan a vonat is lerövidítette a távolságokat a XIX. században, úgy a repülőgép is zsugorította bolygónkat a XX. században. Az utazás a repülőgéppel nemcsak, hogy gyorsabb és biztonságosabb lett, de ezek a gépmadarak rengeteg olyan szolgálatot tettek és tesznek ma is, ami nagyban megkönnyíti életünket. Az erdőtüzek oltását, a csomagküldést és a növénypermetezést is sokszor repülők végzik gyorssá és hatékonnyá téve ezeket a folyamatokat. Sajnos komoly szerep jutott a repülőgépeknek a hadviselésben is. A háborúkban való szerepvállalás jól példázza, hogy az ember legnagyobb találmányait hogyan fordítja pillanatok alatt a legrosszabb célokra.

Automobil

Bár az autó a XIX. század találmánya, igazán csak a XX. században kezdték használni. Az autók elterjedésével a lovas kocsik és a lóhátón való utazás hirtelen értelmét vesztette, pedig az autóval való közlekedéshez még szükség volt egy nélkülözhetetlen és igen költséges dologra: az aszfaltra. Az első, hozzáférhető autókat az amerikai Henry Ford gyára tette elérhetővé. Az autók mobilitást, az utazás szépségét és egy fajta szabadságot adott az emberiségnek.

tv_200 Televízió

A kommunikáció fejlődésében a rádió megjelenése jelentette az első mérföldkövet. A hanghoz azonban nemsokára kép is társult, mégpedig a televízió segítségével. Bár az utóbbi évtizedekben rengeteg támadás érte a tévét, miszerint pusztítja az agysejteket, leépíti az emberek érzelmi intelligenciáját és beszűkíti érdeklődésüket, mégis a tévé óriási előrelépés a fejlődésben. Az információközlés, a képpel bemutatható események nagyban felülírták az emberek hírfogyasztását, a filmek pedig magas szintre emelték a szórakoztatást. A tévé bukását sokan egy másik huszadik századi felfedezés, az internet térnyerésében látják. Az internet elterjedésével a tévék lassan porfogóvá vállnak.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk