Támadnak a hurrikánok!
2013/09/06 13:23
1714 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration, Nemzeti Éghajlati Adatközpont) szerint az idei hurrikán szezon veszélyesebb lesz az átlagnál. Mitől függ, hogy mennyire erősek a hurrikánok? Miért jósolnak jelentősebb számú trópusi zivatart és hurrikánt az idei (2013) őszre?

Hurrikán-2013 - Hurrikán-Isabel-NASA-2003 Az Isabel hurrikán 2003-ban (NASA)

Hurrikánok jellemzői

A hurrikánok az Atlanti-óceán és a Karib-térség trópusi ciklonjai. Az indián eredetű név jelentése: „nagy szél”. Sokszor összekeverik a tornádóval vagy a mérsékelt övi ciklonnal, pedig azon kívül, hogy mindháromban a levegő örvényléséről beszélhetünk, nagyon különböző jelenségekről van szó. A trópusi ciklonok alacsony nyomású légörvények, melyek átlagos mérete egy nagyobb európai ország területével vethető össze.

A hurrikánok kialakulási területe Nyugat-Afrika trópusi partjaihoz esik közel, a Zöld- foki-szigetek környékén. A légörvény kialakulásának alapfeltétele a magas hőmérsékletű tengervíz (26-27 °C). Ez stabilan (és több, mint 10 méteres mélységben) csak az északi félteke nyarán alakul ki az említett térségben, ezért a hurrikánszezon júniustól október végéig tart, igaz a legintenzívebb időszak augusztus második felére és szeptemberre korlátozódik.

A meleg tengervíz mellett fontos még, hogy a hurrikánképződés a passzát-szélrendszer összeáramlási zónájában van. A hirtelen felfelé áramló párás tengeri levegő örvénylő mozgásba kezd és ezt a folyamatot a meleg tenger folyamatosan táplálja, a tengervíz hőmérséklete ugyanis állandó energia-utánpótlást biztosít. Ha a folyamat nem áll le, egy hatalmas légörvény keletkezik, mely az óramutató járásával ellenkező irányban (az északi féltekén vagyunk) befelé és felfelé áramlik, a képződmény közepén azonban egy aktív leáramlási zóna lakul ki. Ez a ciklon szeme, ahol többnyire szélcsend van és nyugalom, míg a ciklon többi része igen aktív, sokszor döbbenetes erősségű, pusztító erejű trópusi zivatarnak, szélviharnak felel meg. (Minél intenzívebb a feláramlás, minél párásabb a levegő és minél melegebb a tenger, annál nagyobb az esélye, hogy veszélyes hurrikán jön létre.) Ha nagyobb kiterjedésű szárazföld fölé ér a ciklon, sokat veszt erejéből, mert nincs a tenger felől utánpótlása, általában ilyenkor néhány nap alatt elhal és megszűnik a légköri képződmény. A ciklon nem csak forog, hanem folyamatosan halad, sajnos ennek iránya nehezen megjósolható.

Trópusi ciklonok az atlanti térségen kívül Délkelet-Ázsiában jellemzőek, ahol tájfun a nevük, de Ausztrália-Óceánia területén is előfordulnak.

A hurrikánok elnevezése

A trópusi ciklonok elnevezése egy angol-ausztrál meteorológushoz kötődik. Ugyanis Clement Lindley Wragge javasolta először az 1800-as évek végén, hogy az ausztrál trópusi ciklonoknak adjanak nevet. Az ő javaslata szerint a görög ABC szerint adták a neveket, később polinéz istenségek nevét használták, de politikusokról is neveztek el ilyen légköri képződményeket. Ezt vették át később az amerikaiak is, ahol férfi és a női nevek használata terjedt el. Manapság csak a jelentősebb, veszélyesebb hurrikánoknak adnak nevet, a kisebbeket nem illetik névvel.

Hurrikán-2013 - Trópusi-ciklon-Ausztrália-2010 Trópusi ciklonok vándorlási útvonalai Ausztráliában és Óceániában a 2009/10-es hurrikán szezonban (Ausztrál Meteorológiai Szolgálat)

Jóslatok az idei hurrikán szezonnal kapcsolatban

A meteorológusok szerint az idei hurrikán szezon aktívabb lesz, mint szokott, azonban sokan elkezdtek kételkedni bennük, ugyanis eddig még semmiféle komolyabb hurrikán nem alakult ki a térségben. A légkörkutatók szerint ennek az volt az oka, hogy a Szahara felől egy rendkívül száraz és porban gazdag légtömeg lepte el az Atlanti-óceán feletti térséget. Ez megakadályozta, hogy komolyabb hurrikánok kezdjenek el kialakulni. Viszont a hurrikán szezonnak még koránt sincs vége, a legaktívabb időszak, a sokéves tapasztalat szerint, szeptember 10-e környékén várható. Éppen ezért valószínűsíthető, hogy az aktív időszak még csak most fog kezdődni.

Érdemes lesz figyelni az eseményeket és összevetni a meteorológusok jóslataival!

További érdekes oldalak

Barta Géza cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk