Tanuld másképp a keringési rendszert!
2014/07/08 11:30
1606 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Lenyűgöző ábra- és animációgyűjtemény a keringési rendszerről és annak betegségeiről.

keringesi-rendszer

Sokszor hangoztatott tény, hogy hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek tartoznak a vezető halálokok közé, 2013-ban a halálozások 54%-áért voltak felelősek. Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) egy lenyűgöző ábra- és animációgyűjteményt hozott létre kifejezetten oktatási és ismeretterjesztési céllal. A keringési rendszer egészséges működése mellett betekintést nyerhetünk a leggyakoribb betegségekbe, sőt, egyes vizsgálati és műtéti beavatkozásokba is. Az alábbiakban némi segítséget és magyarázatot adunk a látottakhoz.

Az oldal elérhető ITT.

A szív normál működése (Blood Flow)

Az animáció a szív normál működését mutatja be. Hogyan indul ki az oxigénben dús vér a bal kamrából, majd a testből hogyan tér vissza a jobb pitvarba, hogy onnan a jobb kamrán keresztül a tüdőbe folytassa útját. Végül az oxigénnel töltődött vér a bal pitvarba jut, így zárva a teljes keringést.

Angina (Angina)

Az angina olyan mellkasi fájdalom vagy diszkomfort érzés, mely a szív oxigénhiányából ered. A szív saját vérellátásáért felelős koszorúerek idővel és az egészségtelen táplálkozás miatt eltömődhetnek, ez akadályozva a vérellátást oxigénhiányos állapotot idéz elő. Az angina egyes típusai könnyen gyógyíthatók, míg mások csak komolyabb beavatkozással.

Angioplasztika (Angioplasty)

A beszűkült vagy elzáródott koszorúerek megnyitására szolgáló beavatkozás. Az eljárás során gyakran egy stent beültetését is elvégzik. Valamely artérián keresztül juttatják be a szervezetbe a katétert, majd ezt egészen az érintett koszorúérig elvezetik. A szűkülést vagy elzáródást elérve a stentet kinyitják, sűrű fémhálójának köszönhetően ezáltal megnyitja az érszakaszt.

Aritmia (Arrhythmias)

Szívritmuszavar, melyet a szív elektromos ingerületvezető rendszere okoz. Az aritmia következtében a pulzusszám csökken vagy felgyorsul. Percenként 60 összehúzódás alatt bradycardiáról, percenként 100 összehúzódás felett tachykardiáról beszélünk.

Érszűkület (Atherosclerosis)

Az érfalakra lerakódó plakkok az erek keresztmetszetének szűkülését, rugalmasságuk csökkenését okozza, mely előbb utóbb magas vérnyomásban realizálódik, továbbá csökken a létfontosságú szervek oxigénellátása. A szűkületet először a zsírlerakódások okozzák, ezek a későbbiekben lágy, majd kemény plakkokká alakulnak.

Koleszterin (Cholesterol)

A koleszterin nevű, zsírszerű anyagnak több típusa ismert, ezek közül az alacsony sűrűségű (LDL) kiválóan alkalmas arra, hogy az erek falára lerakódjon, így szűkületet vagy elzáródást okozzon. A koleszterin molekulák valamennyi sejtben, így a vérben is előfordulnak, azonban imsert "jó" változatuk is (HDL), amely védi az érrendszert.

Koszorúér vizsgálat (Angiogram)

A koszorúerek röntgensugaras vizsgálata kiválóan alkalmas az eltömődött erek kimutatására. A vizsgálat során kontrasztanyagot juttatnak a szervezetbe, melyet a készülék kimutat, jelezve a véráramlás szűkülését. Ezt a vizsgálatot mutaja be az animáció.

Pitvarfibrilláció (Atrial Fibrillation)

A pitvarfibrilláció egy elektromos zavarra vezethető vissza, mely szabálytalan szívverést (aritmia) okoz, növelve az agyi érkatasztrófa, illetve más szívvel kapcsolatos szövődmények kialakulási esélyét. A szív felső, pitvari részében kialakuló zavar gátolja a normális véráramlást.

Reszinkronizációs kezelés (Cardiac Resynchronization Therapy)

A szív belső részén, az ún. Tawara-szárak hibás működéséből adódó ingerületvezetési probléma, a szív elégtelen működését eredményezi (szívelégtelenség). A betegség kezelésére speciális pacemakert használnak.

Szívkatéterezés (Cardiac Catheterization)

A szívkatéterezés egy olyan speciális eljárás, melynek során valamely artérián keresztül egy speciális fémszálat (katéter) vezetnek a szívbe. Ennek segítségével kontrasztanyagot fecskendeznek be, mely röntgenfelvétel (angiogram) segítségével segít feltérképezni a szív ereinek állapotát.

Marsi Zoltán írása

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk