Távközlési Világnap - május 17.
2001/05/17 08:00
3458 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A Távközlési Világnapot 1968 óta tartják, annak emlékére, hogy 1865. május 17-én Párizsban húsz ország képviselői aláírták a Nemzetközi Távközlési Egyesület létrehozásáról szóló alapító okmányt. Az idei világnap témájául az internetet választotta a Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU).

Kezdetben vala a füstjel és a dobszó. Valamikor régen így jeleztek az egymástól távol élő emberek, ha valamit sürgősen tudatni akartak a másikkal. Később ezek szerepét a futárok és a postagalambok vették át. De egyik sem volt tökéletes. Utóbbi nem bírta el a többoldalas, díszes pecséttel lezárt levelet, így csak rövid üzenetek küldésére volt alkalmas, előbbi elvitte ugyan, de mit ért vele a feladó, ha a címzett nem tudott olvasni?

A sötét középkorban az írás-olvasás tudománya jobbára a papok és az írnokok kiváltsága volt, így aki feltétlenül levélben akart üzenni, de eme képességeknek nem volt birtokában, az velük íratta meg. De a legszebb szóvirágokkal díszített szerelmes levélből is elveszik a romantika, ha egy harmadik fél tolmácsolásában kell meghallgatni...

Hogy miként kapcsolódik mindez a távközléshez? Olcsó szóviccel élve: távolra akartak közölni valamit. De hát valahol ez a dolog lényege. A technikai fejlődés előrehaladtával a távközlés eszközei is fejlődtek, megszületett a távíró, a telefon, majd később a rádió és a televízió. Ma pedig már az interneten szörfözünk, mobiltelefonnal a kezünkben vagy táskánkban rohanunk a dolgunk után...

Az idei világnapot "Az internet: kihívások, lehetőségek és kilátások" címmel rendezi meg a Nemzetközi Távközlési Unió (International Telecommunication Union - ITU). A világnap alkalmat kínál az internet által elénk táruló lehetőségek, kihívások nemzeti szinten történő megtárgyalására.

Az internet nemcsak azt változtatta meg drámaian, hogyan kommunikálunk egymással, de a munkához, üzlethez, játékhoz, tanuláshoz, információszerzéshez való viszonyunkat is. Legalábbis a fejlett országokban: a felmérések szerint ugyanis itt él a világhálót használók 85%-a (azaz bolygónk hatmilliárdos népességének 5%-a).

Ahhoz azonban, hogy a kevésbé fejlett, illetve a fejlődő országok lakosai számára is elérhető legyen a világháló, legelőször is a hozzáférés költségeit kellene csökkenteni, vélik az ITU-nál. Az ún. harmadik világ országai az internet segítségével ugyanis csökkenthetnék hagyományos lemaradásukat, bekapcsolódhatnának a globális adás-vételi folyamatokba, de a világháló a tanulást is megkönnyítené az emberek számára.
(Kőszegi Adrienn)

Linkek:
Nemzetközi Telekommunikációs Unió / International Telecommunication Union

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk