TED - kihagyhatatlan ötletek
2015/02/09 16:40
3191 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Minden bizonnyal ismerős számotokra a TED konferenciasorozat. Az előadások alapkoncepciója az „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes megosztani és továbbadni. A TED-en főként nemzetközi hírességek szólalnak fel izgalmas témákban, ezekhez járulnak hozzá izgalmas megközelítésekkel. A szokványostól elétrő gondolatvilág jellemző minden előadásra. Innovatív elképzelések sztori-szerű felvezetésének nyújt teret a TED konferenciasorozat, melynek előadásai az interneten is hihetetlen népszerűségnek örvendenek a TED videómegosztó csatornáján.

Bill Gates: a moszkitók, a malária és az oktatás

Hogy miről szólhat egy TED beszéd?

Az égvilágon bármiről. Tényleg. A természettudományoktól az esőerdők megmentésén át a párkapcsolati tanácsadásig teljesen bármiről. Bár ez ilyen formában nincs kimondva, de a TED-nek van egy mindimálus “világmegváltó” szerepe. Teljesen kilépünk általa a tanulás mindennapjaiból, és minden szempontból nem konvencionális formában bemutatott sztorival szembesülünk. Nem véletlen, hogy az ember elkezd böngészni a videók között, és azon kapja magt, hogy több órája azzal foglalkozik.

Miért csinálják?

Bármennyire hihetetlenül hangzik, sem a fellépők, sem a szervezők nem a pénzért csinálják, hanem egyszerűen azért, mert változást akarnak, új megközelítéseket, egyszerűen csak "jobbá akarják tenni a világot". És amikor az ember valamit szenvedéllyel csinál, akkor természetes, hogy nagyobb erőbedobással végzi. Ez pedig minden előadásból érezhető.

Hogy minek köszönheti a TED a népszerűségét?

A TED-ben minden elmélet, tudásanyag hihetetlenül sztorisan, pörgősen van felvezetve. Eképpen az agyunk sokkal nyitottabb az információk befogadására, és egy pillanatig sem lankad figyelmünk. Úgy szippantjuk magunkba az izgalmasabbnál izgalmasabb tudásanyagokat, hogy észre sem veszzük. Ugyanakkor a szereplők olyan emberek közül vannak kiválogatva, akikről minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy hozzájárultak a világ fejlődéséhez – eképpen hitelességet nyer a történetük, létjogosultsága van a mondanivalójuknak. Félreértés ne essék, a konferenciasorozatot hatalmas felkészülés előzi meg úgy a szervezők, mint az előadók részéről.

Beardyman - Mire képes az emberi hang?

Az TED előadások időkorlátozása hihetetlenül pörgőssé teszi ezeket az eseményeket – mindössze 18 perc áll az előadók rendelkezésére. Ez pedig nem véletlen: a szervezők úgy vélik, hogy 18 perc elegendő ahhoz, hogy egy komoly üzenetet átadhassunk, viszont nem túl sok ahhoz, hogy a közönségnek a figyelme apadjon. A 18 perc természetesen nem szentírás, de mindneképpen ajánlott, és nagyon ritkán lépik túl.

Iskolák vs. kreativitás

TED & TEDx

A hivatalos TED előadások angol nyelven folynak, azonban a TEDx rendezvénysorozat lehetőséget nyújt önállóan szerveződő események létrejöttére is.  A lényegi különbség abban áll, hogy míg a TED kizárólag globális szinten közelít meg egy adott témát, a TEDx sokkal inkább a helyi értékekre, tematikákra koncentrál. A TEDx ugyanakkor nem csupán népszerű embereknek ad lehetőséget felszólalásra, hanem folyamatosan olyan emberek bemutatásán dolgozik, akik valami fantasztikus dologgal foglalkoznak, és még nem volt lehetőségük ezt bemutatni a nagyközönség előtt.

Magyarországon jelenleg 6 TedX kezdeményezésről tudunk, talán a TedX Danubia a legismertebb ezek közül. A következő videóban Süveg Márk (ismertebb nevén Saiid, Akkezdet Phiai hiphop együttes frontembere) és Nyáry Krisztián irodalomtörténész tart közösen egy mini-irodalomórát és beszélnek a vers éltéről-holtáról a slam poetry műfajának tükrében.

Nyáry Krisztián és Süveg Márk Saiid a Tedx Danubián

A következő minden idők egyik legnépszerűbb és legvitatottabb TED-videója, melyben egy alig 12 éves srác beszél a felnőttek világáról, arról, hogy milyen fura elképzelése van a felnőtteknek a z-generáció boldogság-képéről, és mennyire eltér két egymást követő nemzedék jövőképe.

Itt meg egy afganisztáni születésű lány beszél arról az időről, amikor hazájában betiltották a lányok iskolázását, és titokban kellett illegális iskolákba járniuk. A rendszer azóta változott, viszont Shabana családja a nehéz időkben is kitartott a lányok tanítása mellett, így a 22 éves lány ma már saját iskoláját vezeti.

Afgán lányok oktatása

Vesd be magad az előadások tömkelegébe. Elég könnyen rá lehet kattanni, úgyhogy csak rajta!

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk