Tesztelik az első európai szállítóűrhajót
Érsek Dóra
2004/09/07 11:36
870 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A noordwijki ESTEC-be tesztelésre érkezett a Jules Verne íróról elnevezett automata szállítóűrhajó (ATV), mely az első azon hét európai ellátó hajó közül, melyeket a Nemzetközi Űrállomásra szánnak. Az elkövetkező hat hónapban alapos tesztelés vár Vernére.

Tesztelés alatt

Nem ez az első ilyen alkalom Noordwijk-ben, hiszen már volt egy hasonló tesztsorozat, amelyen Jules Verne előző modellje átesett. Ez a modell már az ESA kísérletében átvészelt egy hő-, hang- és vibrációs tesztsorozatot. Most azonban már nem egy kísérleti változatot, hanem a valódi repülési modellt fogják tesztelni. A hónap közepén az ATV műszer- és raktere repült két Airbus Belugán Brémából Schipholba, ahonnan hajón utaztak tovább Katwijkig, majd pár napja szárazföldön érkeztek meg az ESTEC kapujához. A teszteléseket szeptemberben kezdik el az ESTEC új Maxwell elektromágneses sugárzási kamrájában, amit októberben egy akusztikus próbával is tetéznek. (Az ATV-t 145 decibeles zajszintnek teszik ki, ami hangerejét tekintve több százszorosa egy pop koncertnek. Ez a kísérlet azt hivatott ellenőrizni, hogy okozhat-e valamilyen sérülést a kilövés során az Ariane 5 rakéták által keltett hatalmas zajból adódó vibráció.) Ezen felül tesztelik még a hajtóanyagtartály szirvárgását, illetve a nappanelek kibontása utáni hőmérsékletet, de ezekre csak jövőre kerülhet sor, az úgynevezett Nagy Űrszimulátorban, melynek révén a Jules Verne megízlelheti a Föld légkörén kívüli világot, a vákuum rendkívül magas és alacsony hőmérsékleteit.

Űrállomási feladatok

Az ATV sikeresen elvégzett tesztelései után a hajót átviszik Francia Guyanába és néhány hónapon belül sor kerül a kilövésre is, ami az első független európai élelmiszer, víz, oxigén és tudományos kísérlet szállítmány lesz a Nemzetközi Űrközpontra (ISS). A Verne feladata az elkövetkező 10 évben az lesz, hogy legalább hat alkalommal friss ellátmányt juttasson el az űrállomásra. Ezek a gépek 7500 kilogrammot képesek szállítani, ami háromszorosa a jelenlegi teherhajó, az orosz Progressz kapacitásának. Miután az ATV teljesítette háromnapos utazását az űrállomásra, további hat hónapig tartózkodhat többlet-munkaterületet biztosítva az állomás legénysége számára, emellett pedig hajtóművei is használhatók az állomás magasabb pályára állításához. És van még egy feladat, ami a Jules Vernére vár: visszafelé jövet magával hozza az űrállomáson felgyülemlett hulladékot, amit teljes mértékben el fog égetni a légkör felső részében.

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk