Tudomány vagy áltudomány?
Főző Attila László
2003/01/19 08:00
5993 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Legyél te is szkeptikus! Sok érdekes dologra hívják fel a figyelmünket nap mint nap. Az információk ellepnek és sokszor nehéz dönteni, hiteles és igaz, amit látunk vagy pedig ravasz hazugság. A tudomány módszerei támpontot adnak, ezen induljunk el mi is.

Mi folyik itt? - a pi-víz

A vízzel sok baj van. Van szennyezett, kemény és lágy víz. Nem is kíméljük: kőolajat engedünk bele, szén-dioxiddal dúsítjuk, megterheljük hulladékainkkal. Az utóbbi években sokszor hallottunk arról, hogy a pi-víz csodákra képes. Nézzük, hogyan akarnak minket becsapni!

Homeopátia - a gyógyító semmi

Bár a homeopátiának számtalan követője van, természettudományos szempontból nem megalapozott módszer. Cikkünkben megpróbáljuk tárgyilagosan bemutatni a vele kapcsolatos fenntartásokat.

Vízforgatás és egyéb sarlatánságok

Hogy kerülnek a parajelenségek egy középiskolába? Erről egy ember tehet, James Randi. Bár ha jobban belegondolunk, akkor többen is vannak, hiszen Bencze Gyula, és Staar Gyula is tehet erről, és még sokan mások. Na, ez így zavaros! Kezdjük az elején!

Asztrológia - a legvalódibb áltudomány

Az asztrológusok több ezer éve hangoztatják, hogy a bolygók mozgása befolyásolja az emberek sorsát. Ám ezt a feltételezést semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, így kijelenthető, hogy az asztrológia megközelítési módja, összefüggései és eredményei tudománytalanok.

Interjú Beck Mihály akadémikussal

Beck professzor úr régóta elkötelezte magát a valódi tudományos eredmények népszerűsítése, az áltudományos nézetekkel való vita, azok cáfolata mellett. Ebben az interjúban az áltudomány létrejöttéről, megjelenési formáiról, sajátságairól kérdezzük.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk