Új állatfajokat találtak
2012/06/29 10:23
700 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ausztrál buvárok Új-Zéland legmélyebb víz alatti barlangjában három új állatfajt fedeztek fel: egy férget, egy csigát és egy színtelen felemáslábú rákot.

buvarok_001_520 A sziklákon mászott keresztül az a hat-nyolc miliméter hosszú felemáslábú rák amikor a búvárok megpillantották. Az állatot a Paraleptamphopus nemzetségbe sorolták be, mely fajokra jellemző, hogy 40 méteres mélységig fordulnak elő. Az új-zélandi Nemzeti Víz- és és Légkörkutató Intézet munkatársának Graham Fenwick-nek egy évébe tellett, hogy az újonnan felfedezett jövevényt összehasonlítsa a már ismert fajokkal. 

A parányi, másfél milliméter átmérőjű csigát és a nyolcmilliméteres férget 15-34 méter közötti mélységben találták meg.

Az intézet közlése szerint a búvárok egy másfél évvel ezelőtt szervezett expedíción fedezték fel az állatokat a Déli-szigeten fekvő Nelson közelében, de megfigyeléseiket csak most hozták nyilvánosságra - írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. Az Arthur-hegylánc oldalát ott számos barlang tarkítja, egy részük pedig a tengerszint alatt fekszik.

A búvárok a 6,5 fokos vízben 194 méteres mélységig merültek a Pearse Resurgence barlangban. Világszerte mindössze tíz olyan víz alatti barlang létezik, amelyben a búvárok ennél mélyebbre tudtak hatolni.

Forrás - MTI

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk