Új vadmacska faj
2014/01/03 15:24
1009 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az, hogy több millió faj vár még felfedezésre, nem meglepő. Az azonban, hogy az emlősök közt is léteznek még ismeretlen fajok, kissé meglepő.

Ismertek és ismeretlenek

Jelen ismereteink szerint Földünkön kb. 1,8 millió élőlény él, azaz kb. ennyit írtak le a tudósok. Az is elfogadott tény, hogy rengeteg faj vár még leírásra. Egyes feltételezések szerint a Földön élő fajok száma akár a 120 milliót is megközelítheti, azonban a legelfogadottabb nézetek szerint a becsült fajszám 4-6 millióra tehető. Természetesen azt is sejtjük, hogy az ismeretlen fajok döntő többsége gerinctelen vagy aprócska organizmus. Az sem meglepő, hogy az ismeretlen fajok többsége feltehetően az esőerdőkben vagy a mély tengerekben él.

Új vadmacska

Alig egy hete, 2013. november 27-én írtak le egy vadmacskafajt, amely ez idáig nem szerepelt a leírt fajok listáján. Azonban még mielőtt valaki azt gondolná, hogy kutatók az esőerdőt járva figyelték meg, el kell oszlassuk a kételyeket. Az állat már jó ideje ismert, azonban most sikerült génállományának feltérképezése során egyértelműen kimutatni, hogy önálló fajnak tekintendő. Az eredmény nemcsak emiatt érdekes, hanem azért is, mert feltételezi, hogy számos olyan, külsőleg rendkívül hasonló vadmacskafaj élhet a trópusi esőerdőkben, melyeket eddig egyetlen fajnak tekintettek, azonban könnyen lehetséges, hogy több különböző faj képviselői.

Gének keveredése

Ugyanakkor az a jelenség is ismert, hogy számos esetben két faj génkészlete keveredhet. Ezt hibridizációnak nevezzük. Hazánkban is ismertek olyan fajok, melyek bonyolult génállomány-keveredési kapcsolatban vannak, ezek a zöldbékák, konkrétabban a tavi béka, a kistavi béka és a kecskebéka. De kanyarodjunk vissza a vadmacskákra! További kutatások szükségesek ahhoz, hogy a vadmacskák közötti génkeveredést feltérképezzék, de egyértelmű, hogy a brazíliai fajok közt is bonyolult génkeveredési kapcsolat van.

leopardus-tigrinus-article Leopardus Tigrinus (forrás: wikipedia.com)

Tigrina

A tigrina (Leopardus tigrinus) nevű vadmacska a brazíliai esőerdőkben él, elterjedési területe igen nagy. A mostani vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy a korábban egyetlen fajnak hitt macskaféle, valójában két fajra, egy északkeleti és egy déli fajra bontható. A kutatók úgy döntöttek, hogy az előbbi faj neve marad változatlan, míg az utóbbi új nevet kap, nevezetesen a Leopardus guttulus nevet.

Különbségek

A két – ma már önálló – faj külsőleg szinte semmiben sem különbözik egymástól. Az északkeleti faj szőre puhább, mintázatán a foltok kisebbek, farka valamivel hosszabb. Szintén aprócska különbség figyelhető meg fülük alakjában. Ugyanakkor az is egyértelműen megállapítható, hogy sokszor nagyobb morfológiai különbségek figyelhetők meg fajon belül, mint a két faj között.

Keveredés más fajokkal

A helyzet azonban ennél is bonyolultabb. A feltételezések szerint a tigrinák más fajokkal is képesek keveredni, így például a Geoffrey-vadmacskával (Leopardus geoffroyi), illetve a pampamacskával (Leopardus colocolo). A genetikai keveredés evolúciós szempontból érdekes lehet, azonban a természetvédőket komoly kihívás elé állítja. A Geoffrey-vadmacska szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján. A fajok közötti génkeveredés azonban jelentősen nehezíti a fajvédelmi programokat, ráadásul rávilágít arra, hogy rengeteg ismeretlen dolgot rejt még az élővilág...

További érdekes oldalak:

Marsi Zoltán cikke

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk