Újabb magyar felfedezés
2012/06/21 08:00
712 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Magyar kutató felfedezése, hogy a térlátás képessége csak a születés után fejlődik ki.

gyerektarlatas_200 Talán nem is hinnénk, de a térlátás nem adottság, sokkal inkább tanult dolog. A születés pillanatában agyunk még nem rendelkezik a térlátás képességével, ez később fejlődik ki, ahogy a csecsemő agya képes lesz érzékelni a távolságot, környezetük mélységét.

Talán nem lepődünk meg, de ezt az egyáltalán nem magától értetődő felfedezést is egy magyar kutatónak köszönhetjük. Kovács Ilona, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatója a Proceedings című amerikai lapban adta közre felismerését, melynek alapját az a megfigyelés képezi, miszerint a koraszülöttek a többi csecsemőhöz hasonló időben lesznek képesek a térlátásra. Ehhez a képességhez ugyanis az agynak vizuális ingerekre van szüksége, illetve a két szem közös munkája teremti meg a mélységészlelést. A csecsemőknél ez a fajta észlelés egy adott idő elteltével fejlődik ki. 

A megállapításhoz 30 csecsemő látási képességeit és azok fejlődését vizsgálták. A kisbabák fele koraszülött volt, akik átlagosan a 31. héten születtek, míg a csoport másik felében 39. hét után született csecsemőket választottak. A babákon két tesztet végeztek. A két csoportnak különböző mintákat vetítettek, az agysejtek működését és a reakciókat pedig a koponyára erősített elektródákkal vizsgálták. A vizsgálatok egyike csak akkor volt eredményes, ha kifejlődött a két szemmel való látás. Míg a koraszülötteknél átlagosan négy hónap után fejlődött ki a térlátás, addig a többi csecsemő esetében 3,78 hónap után következett be ugyanez.A kísérlet jól példázza, nins nagy differencia a koraszülöttek és a természetes időben született csecsemők között, a látás fejlődése ugyanolyan ütemben megy végbe a születést követő hetekben.

Forrás: RP

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk