Unatkozik? Keressen egy mosómedvét!
2015/03/11 08:00
5602 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Vannak állatok, amikről teljesen más kép él az emberekben, mint az valódi, természetes viselkedésük alapján jogos lenne. Ilyen állat a mosómedve, ez az Európában nem őshonos faj sok borsot tört már az orrunk alá. 

Pepin bácsi megmondja

A méltán híres és népszerű cseh remekben, Bohumil Hrabal Sörgyári capriccio című művében a kissé félnótás, és valamivel jobban nagyothalló Pepin bácsi ajánlgatja a népeknek unalom ellen a mosómedvét. „Unatkozik?  Vásároljon mosómedvét!” – hangzik a szállóige. Ha valaki tényleg szeretne egy mosómedvét, ma már nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia. Kis (de inkább nagy) szerencsével akár foghat is egyet az erdőben. Mivel ez az eredetileg Észak-Amerikában őshonos állatfaj az úgynevezett invazív fajok közé tartozik, és ha nem is nagy számban, de már 10-15 éve jelen van erdeinkben.

Unatkozik?

A látszat csal

A mosómedve kinézete alapján igazán mókás, barátságos állatnak tűnik. Azonban, mint általában, a látszat most is csal. Ijedtében, éles és nagy körmeivel komoly sebet képes ejteni az emberen. De nem csak ezért kell óvakodni tőle, könnyen ellehet tőle kapni olyan jó nevű betegségeket is, mint pl. a pestis vagy a veszettség. De persze ezek extrém esetek, nem kell hanyatt-homlok menekülni, ha az erdőben összefutunk egy mosómedvével. Már csak azért sem, mert ezt ő maga is megteszi közeledtünkre.

mosomedvek-520

Most akkor tényleg mos?

Beszédes nevéről érdemes néhány szót ejtenünk. Miért van a mosó jelző a nevében? A válasz az, hogy ha csak teheti, akkor az eleségét vízbe mártja. Persze nem a higiénia rabjai ők, igazából nem megmosni akarják az ennivalót. A természetben, ha csak tehetik, akkor a vízparti, bokros részeken ütnek tanyát, és táplálékuk nagy részét a vízből szerzik. Ez a vízparton kifejlődött ösztön tör elő a mosómedvékből, sokszor még a fogságban tartott egyedeken is. Innen hát az elnevezés, amiben van még egy csavar. A mosómedvének ugyanis nincs igazán sok köze a medvefélékhez. Brehm Az állatok világa című alapművében a medve-alakúak családjába sorolja őket, de az igazi medvékkel csak annyira állnak rokonságban, mint pl. a kutyák.

Szökés, nácik és még több izgalom

Mint már említve volt, a mosómedve Észak-Amerikából származik. Hogy került Európába? Természetesen mi segítettük át az Atlanti-óceánon. Persze nem szívjóságból, hanem azért, mert az 1920-as években divat volt szőrméjét viselni. Tenyészették, de egy szabad ország, szabad fajának szülöttjeként a rabságot nem bírva néhány lázadó természetű mosómedve meglógott a fogságból, majd engedve a természet és az ösztönök parancsának, elszaporodtak Európa erdeiben. Ez nem okozott különösebb nehézséget nekik, mert ezen az égövön pont jól érzik magukat. Érdekes adalék európai elterjedésükhöz, hogy Németországban 1934-ben Herman Göring utasítására - aki akkor a Birodalmi Erdészeti Hivatal vezetője volt – engedtek szabadon néhány párt az erdőkben. A Birodalom faunáját akarták gazdagítani ezzel a lépéssel.

mosomasa520

Film- és egyéb sztárok

További érdekesség a mosómedvék kultúrával való szoros kapcsolata. A már említett Sörgyári capriccio-n kívül, szerepet kaptak A galaxis őrzői című képregény-adaptációban, és több rajzfilmben feltűnnek. Illetve ne feledjük el, hogy hazánkban generációk nőttek fel a Mosó Masa mosodáján.

Mosómedvék otthona: Veresegyház

Hazánkban még nem terjedt el igazán, de minden évben találnak néhány példányt, a fővárosban is fogtak már be belőlük. Az emberek hajlamosak elolvadni egy mosómedvekölyök láttán, és mint mindent, pénzért lehet is szerezni otthonra egy kis cukit. A bajok akkor kezdődnek, amikor megnő, és az aranyos szőrmókból egy mogorva, harapós és karmolós ivarérett állat lesz, aki annyira nem bírja a bezártságot, hogy az első adandó alkalommal meglép. Ezt rendszerint ekkora már nem is bánják az emberek. A hazai mosómedvék, már ha sikerül befogni őket, akkor a veresegyházi medveotthonba kerülnek, ahol már külön menhely van számukra kialakítva.

Kilövési engedély és továbbra is szökésben

Vannak azonban kevésbé szerencsés sorsú mosómedvék is. Mivel invazív fajnak számít, kilövésükre semmilyen korlátozás nincsen. Ha puskacső elé kerülnek, akkor a vadászok nem szoktak kegyelmezni nekik. A városi példányokat általában, ha nagy nehézségek árán is, de sikerül befogni. Pár évvel ezelőtt 5 hónapig üldöztek egy budai illetőségű mosómedvét, akit végül a Kamara-erdőben csíptek nyakon (ugye, hogy igaza volt Pepin bácsinak, 5 teljes hónapig nem unatkoztak az állatbefogó szakemberek).

Alapos leírás találhattok a mosómedvékről Az állatok világában: http://mek.oszk.hu/03400/03408/html/439.html

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk