Űrkémkedés otthonról
2005/09/06 13:59
17464 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ma már az sem lehetetlen, hogy a szomszéd házába bekukkantsunk felülről - műholdas felvételek segítségével! A távérzékelés és a digitális technológiák rohamos fejlődése egészen más dimenziókba helyezi Földünket, országunkat vagy akár a szomszéd udvarát is!

Google Earth és Google Maps

Távérzékelő műholdak és felvételeik


Barta Géza írása A távérzékelésről tanultak akkor igazán érdekesek, ha látjuk azokat a felvételeket, amelyeket a különféle műholdak készítenek, ha látjuk ezek felhasználási területeit, sőt magunk is használjuk, ismerkedünk vele! Erre ma már a számítógép és az Internet segítségével egyre több lehetősége nyílik bárkinek.

2005 első felében a Google két új - ingyenesen letölthető, illetve elérhető - szolgáltatással rukkolt elő, melyek segítségével szinte bárhova elkalandozhatunk a Földön.


A gízai piramisok egyike - Kairó, Egyiptom
A Google Earth az átlagos felhasználók számára készült, igen egyszerűen letölthető szoftver, mely többféle szolgáltatást nyújt. Alapját nagy felbontású, elég jó minőségű műholdfelvételek adják. Leglátványosabb működése, amikor (a megfelelő gomb használatával) mintegy "az űrből" indulva közeledünk a Föld felé és egyre közelebb és közelebb kerülve a keresett objektumhoz, megérkezünk - mondjuk a gízai piramisokhoz Egyiptomba, vagy éppenséggel az Országházhoz, Budapestre! Döbbenetes, de valóban be lehet látni a házak udvarára és láthatóak az utcán az autók is! A fókuszálást ott hagyjuk abba, ahol akarjuk, tehát egy-egy hegyvonulatot, folyódeltát, vagy tómedencét is megfigyelhetünk. A felbontóképesség nem mindenhol ugyanakkora. Általában elmondható, hogy a nagy városoknál (pl. Kairó, Budapest stb.) ez nagyon jó, máshol pedig "csak" jó.


A Grand-kanyon egy részlete Természetesen a Google Earth ennél sokkal többet tud. A felülnézeti kép megdöntésével például oldalnézetből szemlélhetjük a tájat, az elforgató gomb használatával pedig bármely irányból ránézhetünk az általunk kiválasztott objektumra. A legdöbbenetesebb három dimenziós hatást a "Terrain" gomb használatával tudjuk elérni. Ilyenkor valóban úgy érezhetjük, hogy a hegyek között barangolunk. Ha közben az oldalnézeti rátekintést alkalmazzuk, valóban olyan érzés, mintha pl. helikopterrel repülnénk az általunk kiválasztott völgyben.

A Mt. Everest Nepál felől A háromdimenziós hatás leginkább a nagyobb felbontású területeken (barnás sávokban különülnek el környezetüktől) érvényesül - ezeken a részeken a látvány egészen döbbenetes. A 3D funkció ("Terrain" gomb) megismerésének céljából érdemes a kalandozást a Grand-kanyonnal kezdeni, aztán el lehet látogatni a Himalája vonulatai közé vagy a Kilimandzsáró környékére, no és persze érdemes kipróbálni a Tátra, vagy a Budai-hegyek háromdimenziós világát is!


Tarpa és környéke (Bereg) Ha nagyon összekavarodnánk a nagy barangolásban és forgolódásban, csak meg kell nyomnunk az "N" (North = Észak) gombot, és máris a jól megszokott tájolás szerint (É-D) láthatjuk a tájat.
Ha nem tudjuk, hol is keressünk meg egy-egy nagyobb várost (leginkább fővárost), akkor a "Fly to" gomb segítségével elrepítenek minket a kívánt városba (feltéve, ha helyes angolsággal írtuk be a város nevét.)

Közép-Európa országai A műholdfelvételek alapján kirajzolódott térképre több információs réteg is felvihető a különféle gombok segítségével. A "Borders" ("Határok") gombra klikkelve, megjelennek az országhatárok és az egyes országokon belüli tartományhatárok.
Sajnos a szolgáltatások egy része még csak akkor működik, ha az USA területén barangolunk. Így például, a városokban meg lehet jeleníteni az utcaneveket, a szálláshelyeket és az éttermeket is, ami különösen alkalmassá teszi a programot a praktikus információk megszerzésére.


Chicago belvárosa a Michigan-tó felől
Az USA nagyvárosainak magas épületeit a "Buildings" gomb 3D rajz formájában megjeleníti, ha már olyan közel vagyunk, hogy láthatóvá válnak. Ilyenkor, használva a felülnézeti kép megdöntésére alkalmas gombot, akár az épületek között is lehet bolyongani!


A MacDonnell-hg. (Ausztrália) Természetesen a Google Earth ingyenesen letölthető verziója nem a végállomás - inkább a mézesmadzag. Azok a cégek vagy magánszemélyek, akik megengedhetik maguknak és szükségük is van rá, bizonyos összeg ellenében letölthetik a Google Earth Plus-t, a Google Earth Pro-t és a Google Earth Enterprise-t is, amelyek professzionálisabb szolgáltatásokat nyújtanak.

A Google Earth ingyenesen letölthető erről a weboldalról.

A Csíki- és a Háromszéki-medence Csíkszentdomokos felől
A Google Earth-höz hasonló, de "fapadosabb" szolgáltatás a Google Maps, mely egyenesen az Internetről érhető el, nem kell a letöltéssel sem bajlódni. Érdemes ezt az oldalt is megnézni és használni, de a Google Earth mindenképpen nagyobb élményt nyújt!

A Google Maps innen is elérhető. A korábban csak katonai célokra használt és engedélyezett nagy felbontású űrfelvételek már a kereskedelemi forgalomba is kerülhetnek. A távérzékelés ma már nemcsak egy érdekes tudományterület, hanem hétköznapjaink velejárója. Egyre több weboldal foglalkozik a képek megjelenítésével, eladásával, illetve a hozzá kapcsolódó digitális adatfeldolgozással.
Mindemellett természetesen a távérzékelés tudományos felhasználása is egyre szélesebb körű és egyre inkább fejlődik. A meteorológiai előrejelzésre specializálódott műholdak mellett, kifejezetten az óceánt, a légköri folyamatokat (pl. globális felmelegedés) kutató műholdakat is pályára állítanak, de egyre jobban terjednek a földfelszínt letapogató, a civil szférában alkalmazható, kereskedelmi célokat szolgáló műholdak is. A műholdfelvételek nagy segítséget nyújthatnak katasztrófák idején (pl. a délkelet-ázsiai cunami, vagy a New Orleans-i katasztrófa) amikor a gyors és pontosan irányzott segítség életeket menthet.
A leglátványosabb képeket a minél nagyobb felbontású felvételek adják. Felbontás alatt azt értjük, hogy mekkora kiterjedésű objektumok különíthetők még el a felvételen. Nem is olyan rég, még a 10-20m-es felbontású képek is nagyon jónak számítottak, ma már azonban többek között az Ikonos és a QuickBird műholdak segítségével, akár 0,6 m-es felbontású képekkel is találkozhatunk. Ettől már tényleg nincs túl messze az, amikor a rendszámtábla is leolvasható lesz!
A tudományos vizsgálatok számára nemcsak a felbontóképesség számít, hanem még sok egyéb faktor is, ezért nem feltétlenül a tudományos célra szánt műholdak adják a legtökéletesebb "kémképeket"!
A Gangesz-delta Az alábbi weboldalakon a legkülönfélébb műholdakról származó képek, digitális domborzatmodellek, animációk és érdekességek érhetőek el (a címre klikkelve megjelenik a keresett oldal). Igaz a site-ok többsége angol nyelvű, de ne ijedjenek meg az angolul nem, vagy kevésbé jól tudók sem, a legtöbb esetben ugyanis a képek vagy animációk magukért beszélnek!

NASA - Visible Earth
Tekintélyes mennyiségű, több szempont alapján csoportosított képek és digitális domborzatmodellek. A különféle műholdak működéséről érdekes animációk tölthetők le.


Légörvények Alaszkából Eurimage Multi-Mission Satellite Data
Adatok, érdekességek az alábbi műholdakról: QuickBird, Landsat, Envisat, ERS - 1 & 2, IRS, Radarsat, NOAA, ASTER

Satellite Imaging Corporation (SIT)
Tökéletes minőségű képgyűjtemény a QuickBird, az Ikonos, a SPOT-5 és egyéb műholdak felvételeivel. A weboldal nemcsak ingyenesen letölthető képeket és információkat tartalmaz - profiljuk a képekkel történő kereskedelem is. Jó pénzért a Föld bármely területéről megszerzik a lehetséges (és a kereskedelmi forgalomban engedélyezett) legnagyobb felbontású felvételt.

A Malaspina gleccser (Alaszka)
DigitalGlobe
Műholdfelvételek gyűjteménye és eladása. Különlegessége a DigitalGlobe CitySphere, ahol a világ több városáról található jó felbontású műholdas kép. (A városlista folyamatosan bővül.)

Space Imaging
Műholdfelvételek és digitális domborzatmodellek gyűjteménye, eladása.


A Léna-delta Envisat
A 2002. február 28-án, kifejezetten a tudományos kutatás szolgálatára pályára állított Envisat műhold hivatalos honlapja több érdekes tudományos vizsgálati eredménnyel. A weboldal segítségével megismerkedhetünk a digitális adatfeldolgozás kézzelfogható eredményeivel is.

Spot
A Spot műhold hivatalos honlapja. Tekintélyes mennyiségű információ és érdekesség a Spot műholdak működéséi tevékenységéről.

Irán, Zagrosz-hg. Landsat
A Landsat weboldala, rengeteg képpel és további linkkel. Különlegessége egy olyan képgyűjtemény ("Earth as art"), ahol megdöbbentően szép felvételekre lelhetünk, és a természet csodáit művészi érzékenységgel is szemlélhetjük.

NASA - On Earth
A Föld felszín navigációs weboldala. Kisebb felbontású, mint a Google Earth, és nehézkesebben is működik, viszont több típusú felvétel között válogathatunk.

Az elárasztott New Orleans Eumetsat - MSG - 2
A legújabb (jelenleg még pályára állítás előtt álló) európai műhold (MSG-2) hivatalos weboldala. A műhold a Meteosat hagyományokat követve a Föld és Európa légköri folyamatait fogja vizsgálni.

Weather and Climate Data
Klíma- és időjáráselemzés, illetve előrejelzés műholdas adatok és megfigyelések alapján. Rengeteg tematikus térkép és az időjárás alakulásával kapcsolatos animáció a Föld legkülönbözőbb területeiről.

WetterZentrale
Német weboldal a legfrissebb európai időjárási helyzetképpel, s más éghajlattal, időjárással kapcsolatos adatokkal, információkkal.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk