Űrszemét a nyakunkba!
2013/10/21 10:57
718 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Sokan kritizálták a hírt, mely szerint az USA nem fogja tovább működtetni az „űrkerítés” becenévre hallgató berendezését. A katonai és űrkutatási igényeket is kielégítő megfigyelőrendszer ráirányította a figyelmet a Föld körül keringő szemét mennyiségére és veszélyeire.

Space Fence

Space Fence, avagy „űrkerítés”, hivatalosan Air Force Space Surveillance System, nem más, mint az amerikai légierő világűrfigyelő rendszere. Az űrkerítés becenevét onnan kapta, hogy működése révén egy „radarkerítés” (vagy inkább háló) nyúlik a földfelszíntől az űrbe és ez érzékeli a nagy magasságokban mozgó tárgyakat. Ennek a berendezésnek a működése szűnik meg 2013. október elsejétől, s mindez vitákat váltott ki az Egyesült Államokban, de az űrkutatásban járatos szakemberek között is.

A hirtelen bezárást a légierő költségvetésének csökkentésével indokolják, de mások szerint inkább egy jóval drágább, az évtized végéig felépülő, űrmegfigyelő rendszer építésére kell a pénz, tehát a spórolás nem jó indok. További probléma, hogy nem sikerült mindenkit meggyőzni arról, hogy pótolni fogják a hirtelen megszűnő szolgáltatást.

Űrhulladék a hálóban

A Space Fence 1961 óta működik, valójában elavult technológiát képviselt. Igaz, feladatát tökéletesen ellátta, ami annak is köszönhető, hogy az évek során rengeteget fejlesztették.

A rendszer legfontosabb feladata az űrben keringő kisebb és nagyobb objektumok észlelése, megfigyelése. Akár 10 cm-es objektum megfigyelésére is alkalmas, nagyjából 30 ezer km-es magasságig. Több alkalommal képesek voltak komolyabb katasztrófát elhárítani a Space Fence segítségével, amikor is az űrszemét fennakadt a berendezés radarhálóján. 2012-ben 75 földről irányított kitérő manővert kellett végrehajtani, amihez nélkülözhetetlenek voltak a megfigyelő rendszerek, köztük a Space Fence. Ezekre azért volt szükség, hogy az űrszeméttel való ütközést elkerüljék a fontos és használatban lévő műholdak. Sajnos egyre gyakrabban fordul elő, hogy a műholdak és űrállomások pályáját módosítani kell, mert attól kell tartani, hogy űrszeméttel találkoznak, ami mérettől függően katasztrofális is lehet.

Űrszemét

Űrszemetek

  • 10 cm-nél nagyobb: 21 ezer.
  • 1 és 10 cm között: 500 ezer.
  • 1 cm-nél kisebb: 100 millió.

Ezek a megdöbbentő adatok a jelenleg körülöttünk keringő űrszemét mennyiségét jelentik a NASA becslése szerint. Ez már olyan mennyiség, amit komolyan kell venni. Sajnos történtek már katasztrofális találkozások is. A legemlékezetesebb, amikor 2009. február 10-én, a Tajmir-félsziget (Szibéria) felett az amerikai Iridium 33 és az orosz Kozmosz 2251 műhold összeütközött. Az előbbi még működött, míg az utóbbi már több, mint 10 éve szemétként keringett a Föld körül. Az ütközés nagy erejű volt és rengeteg kisebb űrszemét keletkezéséért volt felelős. Az ilyen katasztrófák ugyan ritkák, de a kisebb sérülések igen gyakoriak, mint ahogyan az amerikai űrrepülőgép (Space Shuttle) program visszatérő gépein is jól látszottak az űrszemét okozta sérülések.

Az űrszemetet nem könnyű eltakarítani. Lehetőségként kínálkozik a tönkrement, de még földi kapcsolattal rendelkező műholdak, a légkör és lakatlan területek felé való irányítása, de ez is sok veszélyt rejt magában. Ha másra nem, csak a légi közlekedésre gondolunk is. Drága mulatság a lézeres megsemmisítés, ami már a csillagháborút juttatja eszünkbe. Ugyanúgy, ahogyan a Földön, itt is a legegyszerűbb lenne a szeméttermelés minimalizálása, ami egyre sürgetőbb, ha nem akarjuk, hogy az emberi szemét a kék bolygó körüli világűrt is ellepje.

Endeavour-űrszemét

További érdekes oldalak:

Lebontják a régi űrkerítést 
A Space Fence állomásai térképen 
A Space Fence megszűnteti működését 
Videó a Space Fenceről 
2009-es műhold összeütközés

Barta Géza cikke

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk