Valentin nap - a legendáktól a reklámfogásig
2015/02/10 14:27
7108 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Minden év februárjában szerte a világon megünnepelik a Valentin napot – a szerelmesek napját. A párosok meglepetésekkel varázsolják el egymás szívét, kényeztetik egymást. Világszerte hozzávetőlegesen 150 millió (!) képeslap talál gazdára ezen a napon - ezzel a számmal a Valentin nap a második legnépszerűbb ünnep egyenesen Karácsony után. No de hova nyúlik vissza a Valentin nap története, és ki volt ez a titokzatos szent, akinek a tiszteletére ezt a napot elnevezték?

valentin 1 Szent Valentin

Titkos házasságok és a pap jutalma

A Valentin nap eredetét számos mítosz övezi. A katolikus egyház három szentet is számon tart ezen a néven, akik mindhárman mártírként végezték.  A legvalószínűbb talán a római kor idejére visszanyúló történet. A legenda szerint Valentin egy pap volt, aki a 3. századi Rómában szolgált, II. Claudius császár uralmának idején. Az uralkodónak az volt az álláspontja, hogy a meg nem házasodott férfiak jobban szolgálnak a csatában, mint a családos katonák. Ez részben érthető is, hiszen a családdal rendelkező emberek sokkal jobban féltették az életüket attól való félelemben, hogy ha meghalnak, a családjukra nem túl sok jó vár. Valentin úgy vélte, hogy nem igazságos ez az eljárás, és az uralkodó tudta nélkül titokban továbbra is összeadta a fiatal szerelmeseket. Amikor II. Claudius császárnak tudomására jutott, hogy miben tevékenykedik Valentin, habozás nélkül elrendelte a halálát. Időszámításunk után 269-ben megverték, megkövezték, végül lefejezték Valentin-t Claudius császár parancsából.

Az első "hivatalos" Valentin napi üzenet ugyanakor magától Szt. Valentin tollából származik. A kivégzésére váró pap a legenda szerint szerelmes lett a bebörtönözője vak lányába, akinek imákban próbálta látását visszakönyörögni. A búcsúlevelét pedig úgy címezte meg: "a Valentinodtól". Innen ered a manapság angolul is használt "from your valentine".

ClaudiusII II. Claudius római császár
Egy másik történet szerint Valentint akkor ítélték halálra, amikor keresztényeknek segített a kegyetlen római börtönökből való megszökésben, ahol folyamatos éhezésnek és kínzásnak voltak kitéve. 

Szent Valentin személyiségéről sok további legenda kering, melyeknek igazságértéke többnyire megkérdőjelezhető, viszont minden esetben egy hősies, romantikus figurát társítanak hozzá. A középkorra Valentin – valószínűleg a hozzá társított mítoszok miatt – az egyik legnépszerűbb szentté nőtte ki magát az akkori Anglia és Franciaország területén.

Lupercalia szentesítése

Míg egyes források szerint a február közepén tartott ünnep a Szt. Valentin halálának dátumára emlékezik, mások szerint egy pogány ünnep, a Lupercalia napjának szentesítéséről szól. A február 13 és 15 között tartott ünnep egy termékenységi fesztivál volt Faunus-nak, a római mezőgazdaság istenének tiszteletére. A fesztivál kezdetén a Lupercinek nevezett római papokból álló rend tajai összegyűltek annál a barlangnál, ahol a történelem szerint az anyafarkas Romulus-t és Remus-t nevelte. A papok feláldoztak két bakkecskét a termékenység jegyében és egy kutyát a megtisztulás végett.

lupercalia Lupercalia
Ezt követően felvágták a kecske bőrét, szentelt vérbe mártották, és elvitték Róma utcáira, ahol az asszonyokat finoman megérintették vele. Az ókori Róma asszonyai nem a hűségükről voltak híresek, ezért a szokás fölöttébb indokolt volt, és a megtisztulás és a termékenység jegyében fogadták. A legenda szerint a későbbiekben egy fiatal lány egy nagy urnába helyezte a hajadonok neveit, a város ifjúi pedig ebből az urnából húzván választottak párt a soron következő esztendőre. Ezeknek a párosításoknak gyakran házasság lett a vége.

A Lupercalia hagyománya a kereszténység első felemelkedését túlélte viszont az ötödik századnak végén Gealsius pápa törvénytelennek nyilvánította, kinevezvén február 14-ét szt. Valentin napjának.
A középkori Angliában és Franciaországban ugyanakkor az a hiedelem járta, hogy február 14-én kezdik el a madarak párzásukat – ez is hozzájárult ahhoz, hogy Szt. Valentin napját a romantikával kötötték össze.

Az első köszöntők

A Valentin napi köszöntők már a középkornap népszerűek voltak, ugyanakkor írott formájú megjelenésük alig a 15. század elejére datálható. A legrégebbi Valentin napi köszöntő egy 1415-ben írt vers Charles Orleans-i herceg által. A herceg a feleségének címezte a szerelmes verset, amikor az Agincourt-i csata után elfogták és Londonban raboskodott. V. Henry szintén a Valentin nap jegyében alkalmazott egy John Lydgate nevű írót, hogy szerelmes üzenetét Catherine de Valois-nak megírja.

Valentine 1

1969-ben a Római Katolikus Egyház újragondolta a liturgikus naptárát, és kiiktatta azokat az egyházi ünnepeket, melyeknek eredete megkérdőjelezhető volt. Szt. Valentin ünnepe is áldozatul esett ennek a szelekciónak.

Mára már a világnak szinte minden részén nagy népszerűségnek örvend a Valentin nap. Egy teljes iparág épült ki azoknak a termékeknek a gyártására, amellyel a szerelmesek meglephetik kedvesüket. Már nincsen olyan cég, amely ne lovagolná meg ezt a napot, ne látna benne marketing fogást. A kézzel írott üzenetek helyét átvették az előre megfogalmazott, megtervezett és legyártott Valentin napi üdvözletek. Mi amondóak vagyunk, hogy ha igazán eredetik akartok lenni, akkor érdemes mepgróbálkoznotok egy hagyományos üzenettel.

Forrás:

History.com - The history of Valentine's day

CBN.com - St. Valentine, the real story

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk