Vegyszeres papírcsónak hajtogatás
2014/05/15 13:32
3487 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A laboratóriumi munka során a kimért szilárd anyagokat általában több helyre el kell vinni. A szűrőpapírból hajtogatott papírcsónak egy lehetséges olcsó megoldás lehet. Alkalmas a szárí-tószekrénybe való elhelyezésre is nem túl magas hőmérsékletig. Használat után eldobható.

csónak

Vitorlást, kétkéményű gőzöst és csákót hajtogatni mindenki tud már kisgyerekként. A vegyszeres-csónak készítésére csak a laboratóriumban van szükség - bár ez az ismeret máshol is jól jöhet. Például a társasjátékok sok kis figurája, dobókockája kiválóan tárolható benne.

Laboratóriumban szűrőrétegként leggyakrabban szűrőpapírt használunk. A szűrőpapír kémiailag ellenálló, jó minőségű porózus papír. Általában hamutartalma kicsi és nem tartalmaz kioldható szennyezéseket. Különböző minőségű, pórusméretű és persze árú szűrőpapírokat árulnak. Ezek ívekben és körlapokat tartalmazó dobozokban kerülnek forgalomba. Szűréskor a papír pórusmérete döntő, de tároláskor ez lényegtelen. Így érdemes a legolcsóbb ívben forgalmazott szűrőpapírt választani és azt egyszerre több téglalapra felvágni.

Funkció

Vegyszeres-csónakban száraz szilárd anyagot tárolhatunk óraüveg vagy kristályosító csésze helyett. A papírcsónak szélére, oldalára könnyen tudunk feliratokat írni. Használat után az üres "edényt" gond nélkül eldobhatjuk a papírkosárba. A vegyszeres-csónak készítése a tölcsér hajtogatásnál összetettebb, így kicsit több időt és gondosabb munkát igényel.

csónak1
csónak2
csónak3
csónak4

Lépések és tanácsok

Hogyan hajtogassunk vegyszeres-csónakot? Lássuk lépésenként a folyamatot. Fogjunk egy téglalap alakú szűrőpapír lapot. Hosszabbik oldala mentén, függőlegesen hajtsuk össze a lapot, majd hajtsuk szét – ez fogja majd mutatni a lap közepét! Két párhuzamos oldalát hajtsuk középre az előbb megjelölt vonalhoz, majd vissza. Körülbelül 3-4 cm-es csík keletkezik a lap két oldalán. Fordítsuk el 90°-kal a papírt és ismételjük meg két rövidebbik oldalon az oda- és visszahajtást. A visszahajtott papírcsíkok lesznek a csónak (doboz) oldalai, és a két oldallal tudjuk a csónak nagyságát, alapterületét állítani.

csónak5
csónak7
csónak6
csónak8

A négy saroknál a hajtásokat kicsit nyissuk ki és a megjelenő kis négyzetet átlósan fogjuk össze, amitől egy kis fülecske keletkezik. A képnek megfelelően alakítsuk ki az oldalakat az előző rész visszahajtásával és a fülecskék rögzítésével, a rövidebb oldal aláhajtásával. A négy sarok kialakításával el is készült a vegyszeres papírcsónak. Ha az első papírcsónak nem sikerült szépen, csálé lett, ne adjuk fel! A harmadik már biztos megfelel a célnak és tárolásra alkalmas lesz.

csónak9

Felhasználás határai

A szilárd anyagokat megfelelő edényben: óraüvegen, petricsészében, papírcsónakban, porcelántálban tárolhatjuk, illetve száríthatjuk. Az utóbbi műveletnél a levegőn történő szárításon kívül az edények hőállóságára tekintettel kell lenni.

További érdekes oldalak:

Siegler Gáror cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk