Versenyben a Mars-mintákért
2001/05/03 08:00
782 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A CNES, a francia űrkutatási központ hivatalosan átadott a CNRS-nek, a francia tudományos kutatási központnak egy Mars-meteoritot. Annak a francia-amerikai űrmissziónak elindulásáig, amelynek feladata lesz a Mars-minták vétele, az ország tudós társadalmának meg kell elégednie ezzel a kődarabbal.

Fent említett közös misszió, amelyet eredetileg 2008-ra terveztek, a NASA egymást követő kudarcainak áldozata lett. A CNES szerint egy újabb elképzelés 2011-re teszi indulását és 2014-re a visszatérését. "Akkor a minták odaítélése kizárólag a tudományos ismeretek szintjének kritériumai alapján történik majd" - nyilatkozta José Achache professzora, a CNES tudományos főigazgató-helyettese. Fontos tehát, hogy Franciaország gyorsan helyet biztosítson magának a versenyben."

A földönkívüli követ, amely mindössze 25 grammot nyom, a múlt év decemberében találta a Szaharában egy meterorit-vadászatra szakosodott francia magántársaság. Miután a marsi eredetét a tudósok megerősítették, az NWA 480 meteoritot megvásárolta a CNES"alig kevesebb, mint 400 ezer frankért." Annak a természetkutatónak emlékére, aki a kő felfedezésének hónapjában tűnt el, Theodore Monod-nak nevezték el.

A meteritot pályázat útján kiválasztott francia laboratóriumok vizsgálják meg. "Külföldiekkel való együttműködésre csak a legnehezebb kérdésekkel kapcsolatos bonyolult elemzéseknél kerülhet sor" - jelentette ki Violanine Sautter, a Természettudományi Múzeum ásványtani kutatója. Világviszonylatban 13 Mars-meteorit áll a kutatók rendelkezésére és a kutatási eredmények több mint 90 százalékát az amerikaiak publikálják. Ők kedvező helyzetben vannak, mert a Déli-sarkon birtokolt területeik meteoritokban különösen gazdagok. Ennek eredménye egy francia kutató szerint az, hogy a más országbeliek csak olyan kövekkel dolgoznak, amelyeket ők már megvizsgáltak.
(gnl)

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk