Veszélyességi piktogramok, veszélyjelek
Főző Attila László
2007/12/15 01:24
27608 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A veszélyes anyagok és készítmények jelzésére Magyarországon csakúgy, mint az Európai Unió többi tagországában kötelezően előírt szimbólumokat (piktogramokat) és veszélyjeleket (betűjeleket) használnak.

Veszélyességi osztályok

A veszélyjelek betűi és szimbólumai az EU rendszere szerinti veszélyességi osztályokat jelképezik. A piktogramok még az idegen nyelvet nem értő vagy írástudatlan emberek számára is lényeges információkat képesek közölni a vegyi balesetek megelőzése céljából. Valamennyi szimbólum narancssárga alapon, fekete rajz.

A vegyszer gyártójának a tároló edényen kötelező feltüntetni a veszélyt jelölő piktogramokon kívül R (Risk) és S (Safety) mondatokat is.

R mondatok

Az R jelzés a felhasználás során várható veszélyeket, kockázatot (pl. tüzet okozhat, levegőn öngyulladó, belélegezve ártalmas) fejezi ki. Az R utáni számsor, majd a kockázatot jellemző mondatok szerepelnek.

S mondatok

Az S jelzés a veszélyes anyagok használata során követendő biztonsági tanácsokat (pl. elzárva tartandó, kerülni kell az anyag szembejutását) jelenti.

A vegyszerforgalmazók, gyártók a termékeik biztonsági adatlapjait, amelyeken többek között az R és S mondatok is szerepelnek, nyilvánosságra hozzák. A biztonsági adatlap tartalmi és formai követelményeit a 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet szabályozza.

példa a biztonsági adatlapon szereplő R és S mondatokra

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk