Videótanár - új kezdeményezés: bővül a szabadon hozzáférhető tananyagok tára
2013/12/20 14:45
3328 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A napokban indult a videótanar.hu nevű új oldal, ami a felső tagozat teljes ismeretanyagának videóra vételét tűzte ki célul. A magánkezdeményezés célja, hogy létrejöjjön egy az iskolai tudás közvetítésére szolgáló modern online csatorna, az iskolai tanulás támogatására.

A kezdeményezés hasznosnak bizonyulhat a tanulók önálló tanulásában vagy a felzárkóztatás során, hiszen bármikor elérhető, ellenőrzött tudásbázisként segít a frissen tanultak elmélyítésében és a korábban tanult anyagrészek átismétlésében is. A kezdeményezés  célja, hogy a magyar Nemzeti alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagának egészét oktatóvideók formájában összegyűjtse és rendszerezze. A videókat önkéntesen jelentkező tanárokat készítik el, és ezzel tudásukat megosztják egy a saját iskolájukon túlmutató közösséggel, és bárki számára elérhetővé teszik a világhálón.
A videotanar.hu amellett, hogy a tanulók készüléséhez megbízható internetes forrást jelent - hiszen a minden anyag szakmai lektor jóváhagyásával kerülhet csak fel -, a szabadon hozzáférhető oktatási anyagok tárházát bővíti, mindezt multimédiás környezetben, gazdag illusztrációkkal és izgalmas kísérletekkel.

A videotanar.hu három pályázatot hirdet, melyekre leginkább innovatív, IKT eszközöket szívesen használó, tudásukat szívesen bemutató tanárok jelentkezését várják. Itt láthatóak a már elkészült videók: www.videotanar.indavideo.hu, és az alábbi linken a teljes pályázati kiírás: www.videotanar.hu/verseny.

videótanár

1. Oktatóvideó-készítés, az általános iskola 5-8. osztályos tananyagainak feldolgozása

Gyermekeinket az első öt-hat évben járni és beszélni tanítjuk, majd a következő tíz-tizenkét évben elvárjuk, hogy csendben üljenek és figyeljenek. Nem csoda, ha nem mindegyiknek sikerül.

A videotanar.hu weboldalon minden tantárgynak fejezetenkénti és tananyagonkénti bontása található meg. Minden pályaműnek az egyes Tananyagok címében foglalt témát kell a NAT elvárásai szerint elmagyaráznia. Többet lehet tanítani, de kevesebbet nem. Ilyen Tananyag például a Fizika → Hőtan → Az anyag belső szerkezete, hőmozgás, halmazállapotok, változások, belső energia.

Minden egyes videót a videotanar.hu lektorai ellenőriznek abból a szempontból, hogy megfelelnek-e a NAT szakmai elvárásainak. Amennyiben igen, akkor feltöltjük a videotanar.indavideo.hu oldalra és ezáltal érvényes pályaműnek számít, készítője pedig díjazásra jogosult.

Amennyiben a beérkezett mű az adott tananyag esetében az első, akkor a díja bruttó 15.000,- forint, ha a második, harmadik vagy negyedik akkor bruttó 5.000,- forint. (Tájékoztatásul: például a Fizika tantárgyban körülbelül 100 tananyag van.)

A videók minimum 5, maximum 15 perc hosszúak lehetnek. A videó specifikációja a www.videotanar.hu weboldalon megtalálható.

2. Ki a legjobb tanár? – az Oktatóvideó-készítés pályázatra beérkezett kisfilmek közül a látogatók Like gomb használatával szavazzák meg kinek a műve a legjobb az egyes tantárgyakban

Az Oktatóvideó-készítés pályázatra beérkezett összes pályamű automatikusan pályázik ezekre a címre is. Díjat biológia, ének-zene, informatika, irodalom, földrajz, fizika, matematika, kémia, nyelvtan, természetismeret, történelem és vizuális kultúra tantárgyakban osztunk.

Díjak:

Legjobb tanár tantárgyanként – bruttó 100.000,- forint
Legjobb tanár összesítettben – a legtöbb szavazatot szerző 3 pályázó egy-egy Xbox-ot  és egy-egy Nokia Lumia 925 mobiltelefont kap
A leggyorsabban legalább 10 pályaművet beküldő pályázó – az első 10 helyezett egy-egy Raspberry Pi számítógépet kap
Legtöbb videót beküldő osztályközösség – az első 5 helyezett egy-egy GoPro White Edition videókamera
Legtöbb videót beküldő iskola – az első 3 helyezett egy-egy Cube 3D printer és Leonardo egér

Elbírálás:

Legjobb tanár tantárgyanként – az adott tantárgyban összesen legtöbb Like-ot gyűjtő pályaművek alkotója.
Legjobb tanár összesítettben – az összes pályaművével összesen legtöbb Like-ot gyűjtő pályázó
A leggyorsabban legalább 10 pályaművet beküldő pályázó – értelemszerűen.
Legtöbb videót beküldő osztályközösség – azok a pályázók vesznek részt benne, ahol nem egy-egy személy jegyzi a videót, hanem diákok vagy diákok és tanár készítik azt.
Legtöbb videót beküldő iskola – azok a pályázók vesznek részt, ahol a videók elkészítését az iskola is támogatta.
A díjak összevonhatóak, azaz lehet egy pályázó egyszerre tantárgyi és összesített győztes is egyben – például – a legtöbb videót beküldő osztályközösség is.

3. „Így taníttok ti – játék az iskolában” – kreatív kisfilmkészítő pályázat tanulók számára

Ez egy olyan pályázat, ahol nincs rossz gondolat, nincs buta ötlet! A legőrültebb elképzelés is lehet nyerő! Bármi, ami eszetekbe jut érdekes és tanulságos nekünk, mert nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy szerintetek a felnőttek mit szeretnének hallani, hanem hogy ti mit gondoltok erről? Szerintetek hogyan lehetne érdekesebben, tartalmasabban, eredményesebben tanulni? Mi az, ami igazán érdekel titeket? Ki a kedvenc tanárotok és miért? Melyik volt a legjobb tanórátok és miért? Ti hogyan fogjátok a gyerekeiteket tanítani?

Abban sincsen szabály, hogy mivel készítsétek a videót. Segítségül azért annyit elmondanánk, hogy a híradósok hármas szabálya a „történet – hang – kép”: azaz egy anyagban a legfontosabb a mondanivaló, aztán a hang minősége és csak utána a szép kép! Dolgozhattok mobiltelefonnal is, vagy bármivel, de figyeljetek rá, hogy a mondanivaló/történet érdekes legyen és a hang/beszéd jól érthető!

Miért akarunk ilyen videókat csináltatni? Azt szeretnénk, ha ezek lennének a videotanar.hu „intro videói”, azaz mikor valaki belép és kíváncsi, mi is ez a honlap, akkor ezeket a videókat megnézve tudja, miért hoztuk létre ezt a közösséget.

A pályázaton bárki részt vehet, aki még tanulónak érzi magát. Sem korbeli, sem földrajzi megkötöttség nincsen. A videó hossza maximum 10 perc legyen, nyelve magyar.

Díjazás: bruttó 500.000 Ft

További információk:

http://videotanar.hu/verseny/

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk