Világítás elektromos áram nélkül?
2013/10/25 14:47
4914 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Igen, lehetséges! Természetesen nem zsákban kell a házba behordani a világosságot, mint a jól ismert mesében, hanem ügyes megoldásokkal sikerül energiatakarékosan megoldani a világítást. Két talán nem is annyira közismert módszer…

Biztosan sokan ismerik A kis ködmön című mesét, egy rövid részlet bevezetőnek:

"Megint ment, mendegélt, talált egy embert. Csak nézte, csak nézte, hogy mit csinál. De sehogy se tudta eltalálni. A kezében volt egy teknő, azzal hol kiszaladt, hol be egy olyan házba, amelyiknek nem volt ablaka, csak egy kis lyukforma ajtója; odamegy hozzá, megszólítja:
- Jó napot adjon Isten, földi! Hát miben fáradozik kend?
- Fogadj Isten, atyafi! Hát biz én a tavasszal lesz egy esztendeje, hogy ezt a házat csináltattam, nem tudom, miféle istencsudája, hogy olyan sötét, csak elnézem, hogy a másé milyen világos, pedig semmit se csinál neki; én meg, mióta készen van, mindig azt csinálom, hogy hordom bele a világosságot teknővel, látja kend, most is abban munkálkodom; de adnék is száz forintot annak az embernek, aki világossá tudná tenni.
- No, majd világossá teszem én - mondja rá a legény. Elővett egy fejszét, vágott a házon két ablakot, az ajtót is nagyobbra vette, mindjárt világos lett a ház. A legény megkapta itt is a száz forintot, azzal ezt is otthagyta."

A házak világításának egyszerű és olcsó módja mindig is érdekelte az embereket. Két nem szokványos megoldást mutatok most be, az egyik egy üres PET palackokat használó megoldás, míg a másik a száloptika segítéségével juttatja el a természetes fényt az épületbe.

Világítás PET palackkal

A világ szegény országaiban komoly probléma a víz és az energia hiánya. Egy ötletes brazil feltaláló, Alfredo Moser ezzel a találmánnyal két problémára is talált megoldás: a világítást egyszerűen és olcsón meg lehet oldani műanyag hulladékból, és így a hulladékot is újrahasznosítja

Az eszközt Solar Bottle Bulb névre keresztelték, könnyen elkészíthető hiszen nem kell hozzá más, mint egy pet palack, amit vízzel feltöltünk, és egy kevés fehérítő is kerül bele.

plasztikizzo

Nappal egy 55-60 wattos izzó fényét biztosítja, és a becslések alapján egy hagyományos izzóhoz viszonyítva évi 17 kg széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez járulhat hozzá. A tapasztalatok szerint egy 15-20 négyzetméteres heyliséget 3 palackégő ellát megfelelő fénnyel

Optikai szálakon történő fénybevezetés

A napenergia-hasznosítás terén folyamatos fejlődés figyelhető meg. Egyre több cég foglalkozik újabb és újabb technológiák kifejlesztésével.

A napfény belső terek megvilágítására történő felhasználását valósítja meg az egyik technológia optikai szálak alkalmazásával. A tetőn elhelyezett 120 cm átmérőjű parabola tükör egy másodlagos tükörbe koncentrálja a napfényt, ahol kiszűri az UV- és infratartományt, és a fejegységbe sugározza a látható fényt. Innen optikai szálakon keresztül kerül az épületbe, tehát nem szükséges elektromos energiává alakítani, közvetlenül a fényt juttatják be, elenyésző a veszteség és úgy valósul meg a belső tér megvilágítása, hogy közben nincs hőbevezetés, nem fűtik feleslegesen a belső teret.

Sun-Direct_collector_300

Egy GPS alapú rendszer is része az eszköznek, ami képes motorokkal a tükröt mindig a nap felé forgatni, így mindig a lehető legnagyobb fényt tudja begyűjteni a nap folyamán.

Az energiatakarékosságon túl jelentős haszna, hogy természetes fényt biztosít az épületekben, így egészségesebb és kellemesebb azok belső környezete. Sajnos a jelenlegi technológiák mellett nagyobb épületek hatékony megvilágítására alkalmatlan, mivel csak egy-két emelet ellátására képes, az optikai szálak hosszúságkorlátai miatt.

A fényről még 

Zsigó Zsolt cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk