Virtuális utazás a Naprendszerben
Főző Attila László
2007/12/26 19:07
1967 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A NASA a Caltech-hel együtt egy csodálatos Naprendszer Szimulátort (Solar System Simulator) fejlesztett ki. A program egyedülálló bepillantást enged csillagunk és bolygórendszerének világába.

A Naprendszer szimulátor kezdőoldala egyúttal egy komplex vezérlő, ahol beállíthatjuk, hogy mit, milyen nézőpontból szeretnénk megtekinteni. Annyi mindent lehet beállítani, hogy szinte elveszünk a részletekben. A Naprendszer szimulátor kezdőoldala egyúttal egy komplex vezérlő, ahol beállíthatjuk, hogy mit, milyen nézőpontból szeretnénk megtekinteni. Annyi mindent lehet beállítani, hogy szinte elveszünk a részletekben.

A felhasználó beállíthatja a következőket:

  • Milyen égitestet vagy űreszközt szeretnénk látni? (47 lehetőség)
  • Honnan szeretnénk az égitestet látni? (47 lehetőség)
  • Milyen időponthoz tartozó látványt szeretnénk megtekinteni?

Beállíthatjuk, hogy milyen szögben szeretnénk látni a kiválasztott objektumot és az mekkora területet foglaljon el a képen.Beállíthatjuk, hogy milyen szögben szeretnénk látni a kiválasztott objektumot és az mekkora területet foglaljon el a képen.

Nézzünk egy konkrét példát!

beállítások

A képernyőképen látható, hogy a Jupiter bolygó Io nevű holdját szeretnénk megtekinteni a Szaturnuszról (amúgy 1,88 milliárd km távolságból) 2007 Karácsonyán.A képernyőképen látható, hogy a Jupiter bolygó Io nevű holdját szeretnénk megtekinteni a Szaturnuszról (amúgy 1,88 milliárd km távolságból) 2007 Karácsonyán.

A dátumbeállítás azt is megengedi, hogy egy, a jövőben levő időponthoz tartozó látványt is megvizsgáljunk.A dátumbeállítás azt is megengedi, hogy egy, a jövőben levő időponthoz tartozó látványt is megvizsgáljunk.

a Föld a Vénuszról 2007 Karácsonyán

A megjelenő képek valódinak tűnnek, hamisszínes technikával kiemelik az égitestek felszínét. Naprendszerünk minden bolygólyára, illetve azok holdjaira is eljuthatunk egy szempillantás alatt, és arra nézhetünk, amerre csak tetszik. A megjelenő képek valódinak tűnnek, hamisszínes technikával kiemelik az égitestek felszínét. Naprendszerünk minden bolygólyára, illetve azok holdjaira is eljuthatunk egy szempillantás alatt, és arra nézhetünk, amerre csak tetszik.

a Jupiter a Cassini űrszondáról (2007.12.26.)

A NASA által készített oldalon találhatunk előre elkészített mintákat (nézeteket) is, melyek között érdekes képek (pl. holdfogyatkozás a Holdról nézve) és videók is vannak (pl. a Cassini űrszonda érkezése a Szaturnuszhoz).A NASA által készített oldalon találhatunk előre elkészített mintákat (nézeteket) is, melyek között érdekes képek (pl. holdfogyatkozás a Holdról nézve) és videók is vannak (pl. a Cassini űrszonda érkezése a Szaturnuszhoz).

az Europa hold látványa a Marsról (2007.12.24.)

A nézőpontoknál mozgó űreszközök közül is választhatunk. Ezek között szerepel a Voyager-1 (a Földtől legtávolabb levő űreszköz), az üstökösvadász Rosetta, vagy például a Cassini, melynek célja a Szaturnusz és környezetének tanulmányozása. A nézőpontoknál mozgó űreszközök közül is választhatunk. A szimulátorhoz, mintegy mellékletként, tartozik egy térképgyűjtemény is, illetve művészek által készített űrképek sokasága is.A szimulátorhoz, mintegy mellékletként, tartozik egy térképgyűjtemény is, illetve művészek által készített űrképek sokasága is.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk