Vízben oldódó műanyag
2013/10/30 15:11
10254 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A csomagoló anyagok legnagyobb része műanyag. Egy-egy nagyobb bevásárlás után számos doboz, fólia és zacskó kerül a szemétbe és sajnos a műanyag hulladék kezelése egyre nagyobb gond. A lebontható és termékeiben sem mérgező polimerek egyes területeken megoldást jelentenek.

Az alapanyag

A polimereket olyan vegyületekből állítják elő általában, amelyekben telítetlen kötés található. A kettőskötések felszakadásával a molekulák hosszú lánccá kapcsolódhatnak össze, ez a polimerizáció.

A poli(vinil-alkohol) azért különleges hőre lágyuló műanyag, mert vízben oldható. Ezt a vegyületet nem a vinil-alkohol polimerizálásával állítják elő, mert az nem is létezik, hanem a poli(vinil-acetát) hidrolízisével.

műanyag

A poli(vinil-alkohol) (PVA) sajátságai

  •  Vízoldható és biológiailag lebontható polimer. Az oldékonyság a polimerizációfoktól és a hőmérséklettől függ. Minél több molekulaegység kapcsolódik, annál kevésbé oldódik.
  • Tömény, hidegvizes oldatban gélszerű tulajdonságú.
  • 100 oC fölött elbomlik
  • Antisztatikus, elektromosan nem feltöltődő film készíthető belőle.
  • Rugalmatlan, erős szál húzható belőle.

A PVA különleges sajátságai változatos felhasználási kört eredményez

műanyag2

A biológiailag lebontható csomagolóanyagok gyártásában alkalmazzák. Átlátszó, kellemes felületű, csillogó fólia. 120-180 oC-on lágyulva hegeszthető. Hulladék égetéskor nem keletkezik belőle halogén-vegyület, mint sok más műanyagból. Égéshője körülbelül a fele a sok helyen alkalmazott polietilénének.

A vízben oldódó tasakokat öntéssel készítik. Az egészségügyi intézményekben a fertőzött, szennyezett textíliákat ilyen zacskóba gyűjtve a mosógépbe helyezéskor nem kell abból kivenni, mosás közben oldódik.

A professzionális horgászat sok esetben pontos etetést követel. Ez szeles idő, vagy nagy távolság esetén nehéz feladat. A PVA-ból készült zacskót etetőanyaggal töltve pontosan célba juttatható, vagy a csali PVA fonállal a horoghoz köthető. A PVA zsinór vízben 30-60 másodperc alatt oldódik fel.

Polárszűrő film réteg a folyadékkritályos monitorokon.

Műkönny oldat a száraz szem problémával küzdőknek. A szem felszínén az oldat vékony folyadékfilmet alkot, a felszínét védi és nedvesen tartja. Egynapos kontaktlencsék készítése. A PVA-nak nincs mérgező hatása.

A talajban oldódó zsinór.

Jól nyomtatható fóliával vízben oldódó matricát lehet készíteni.

műanyag3 Narancsszínű védőkesztyűt készítenek belőle, amely ugyan víznek nem áll ellen, de észtereknek és halogénezett szénhidrogéneknek igen.

Kísérletek PVA-val

Poli(vinil-alkohol) vizes oldatához adjunk borax (nátrium-tetraborát) oldatot. A főzőpohárban gél állapotú anyag keletkezik.

A gél szerkezete

műanyag4.jpg

Főzőpohárba öntött PVA-oldatra rétegezzünk acetont. A két folyadékréteg határán megjelenő fehér hártyát lassan húzzuk ki egy csipesszel.

A szálat óvatosan tekerjük fel anélkül, hogy a menetek összeérnének és szárítsuk meg. Hajlé-kony, de rugalmatlan szálat kapunk. A jelenség magyarázata az, hogy a poli(vinil-alkohol) vízben jól, de szerves oldószerben nem oldódik

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk