Vizek térképe az USA-ban
2014/04/03 15:15
3742 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az USA területén található felszíni vizek és vízhálózatok tanulmányozása különböző interaktív digitális térképeken, hasznosnak bizonyulnak az Egyesült Államokkal és a vízföldrajzzal kapcsolatos ismeretek elmélyítésében.

Digitális térképek

Megszoktuk már, hogy az Amerikai Egyesült Államokról hihetetlen mennyiségű digitális adat áll rendelkezésre. Ráadásul ezek többsége bárki számára elérhető, használható. Mégis meglepő az a részletesség, ami az USA összes kisebb és nagyobb vízfolyását ábrázolja, jól zoomolható digitális térképeken.

A szövetségi kormány által támogatott és működtetett National Atlas vízfolyásokat (Streamer) ábrázoló interaktív térképe mellett, Nelson Minar térképe is óriási vállalkozásnak tekinthető, mely szintén a felszíni vizeket veszi górcső alá.

Columbia-River A Columbia-folyó torkolatához közeli vízfolyások (forrás: Nelson Minar)

Vízfolyások, vízgyűjtők, vízhálózatok

A digitális térképek jól kapcsolhatók a „felszíni vizek” természetföldrajzi témához, továbbá az USA földrajzához is. A vízföldrajzhoz kapcsolódó alábbi fogalmak és kifejezések megtanulásához, felismeréséhez és térképen való alkalmazásához kifejezetten alkalmasak ezek a térképek:

  • vízfolyástípusok
  • hegységi vízválasztók
  • völgyi vízválasztók
  • síksági vízválasztók
  • lefolyástalan területek
  • torkolattípusok
  • vízhálózatok alakja
  • vízhálózatok mérete
  • folyóhálózati rajzolattípusok

Death-Valley Lefolyástalan terület a Sziklás-hegységben (forrás: Nelson Minar)

Térképi műveletek

Mindkét térkép jól zoomolható, így a legapróbb vízfolyás is láthatóvá válik az oldalt felkeresők számára. Nelson Minar térképe abban különleges, hogy a vízfolyásokat különböző domborzati felszínre tehetjük rá, illetve megjeleníthetjük önállóan is azokat, így akár az USA területe, vagy egy-egy kisebb régió vízhálózata rajzolódik ki a vízfolyások alapján.

USA-vízhálózat Vízfolyások az USA-ban (forrás: Nelson Minar)

A National Atlas interaktív térképén egy-egy folyó vízgyűjtő területe is megjeleníthető, illetve láthatóvá tehetők a sokszor nehezen nyomozható, bonyolultabb lefolyású vízfolyások, önállóan.

Döbbenetes látványt nyújt a Mississippi hatalmas vízgyűjtője, mely még Kanadába is átnyúlik. Nem véletlen a folyó vízgyűjtő területének mérete harmadik a világon (az Amazonas és a Kongó után).

Mississippi-vízgyüjtő A Mississippi vízgyűjtője az USA területén (forrás: nationalatlas.gov)

Lehetséges feladatok

A térképeken könnyedén felfedezhetők a különböző vízfolyástípusok (állandó, időszakos), de megkereshetőek azok a lefolyástalan területek is, amelyek a Sziklás-hegység belső medencéiben találhatóak.

Értelemszerűen nem láthatók a felszín alatti vízválasztók, de a hegységi, a völgyi és a síksági vízválasztók tipikus példái megkereshetőek.

Tanulmányozható és értelmezhető a delta és tölcsértorkolat különbözősége, illetve annak okai, konkrét példákon keresztül.

Készíthetünk vízhálózat rajzolatokat, megbecsülhetjük egy-egy vízgyűjtő terület méretét, majd ellenőrizhetjük, sőt össze is hasonlíthatjuk azokat.

Gyakorolhatjuk az USA vízrajzát, megkereshetjük a híresebb folyók eredési helyét, torkolatát vagy ismertebb részeit (pl. Colorado-folyó, Grand Kanyon).

Rio-Grande A Rio Grande a forrástól a torkolatig (forrás: nationalatlas.gov)

Colorado A Colorado vízgyűjtője az USA területén (forrás: nationalatlas.gov)

Kapcsolódó linkek:

Barta Géza cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk