Vizi E. Szilveszter - orvos-kutató, az MTA elnöke
2002/09/02 08:00
1194 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Magyar TUodmányos Akadémia új elnöke nemcsak az alapkutatások tudósa, hanem Knoll József és Magyar Kálmán professzorokkal közösen a Parkinson-kór eredeti magyar orvossága, a Jumex az ő szabadalma. Ez a gyógyszer Deprenyl néven 250 millió dolláros forgalmat ért el az Egyesült Államokban. Minthogy a Parkinson-kór a központi idegrendszer megbetegedése, talán nem okoz majd meglepetést a hír: Vizi E. Szilveszter elsősorban azokkal a folyamatokkal foglalkozik, melyek a központi idegrendszerben az egyes idegsejtek között zajlanak.

Az idén hatvanhat éves tudóst idén tavasszal választotta elnökének a Magyar Tudományos Akadémia. Ez azonban nem az első fontos közéleti szerepe a tudósnak - 2000-ben a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TTT) elnökévé választották, 2001-től az Egészségügyi Tudományos Tanács vezetői tisztét is ellátja. 1977-től 1981-ig az Egészségügyi Minisztérium tudományos kutatási főosztályának helyettes vezetője, 1981-től az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézetének (KOKI) tudományos igazgatóhelyettese, 1989-től főigazgatója volt, és ma is az intézet szakmai vezetője, mentora. Ez a kutatóintézet arról is híres, hogy rendszeresen a legtöbbet és legmagasabb színvonalon publikáló magyar tudományos szellemi műhelyek közé tartozik.

Természetesen nem születnek tudósok megfelelő tanárok nélkül: amikor az 1956-os eseményekben játszott szerepéért eltanácsolták a Pécsi Orvostudományi Egyetemről, ott már olyan tanárokkal találkozhatott, mint Szentágothai János professzor, aki szinte egymaga hozta létre a pécsi tanszékeket, és akiről már írtunk sorozatunkban. A pesti egyetem elvégzése után ösztöndíjhoz jutott, és az Oxfordban töltött idő alatt a nagy angol tudós, Sir William Paton lett a mentora, aki jelentős szerepet játszott kutatási területének formálásában, megalapozta VIzi E. Szilveszter tudósként később elkönyvelt sikereit. Hazatérve a Budapesti Orvostudományi Egyetemen 1961-ben végzett, majd az egyetem Gyógyszertani Intézetében kezdett tanítani, és máig folytatja oktatási tevékenységét. 1982-től az Orvostovábbképző Egyetem Farmakológiai és Gyógyszerterápiás Tanszékének vezetője és professzora.

A nemzetközi kapcsolatok és elismertség jeleként 1984-től a New York-i Albert Einstein Egyetemen pszichiátriai és aneszteziológiai vendégprofesszora. Munkáját itthon is elismerik, megkapta az Akadémiai-díjat és Széchenyi-díjat. Fő kutatási területe a központi és perifériás idegrendszer ingerület-átvitelének fiziológiai szabályozása és gyógyszeres befolyásolhatósága - éppen az a terület, mely az idegrendszeri gyógyszerkutatások zászlóshajója.

Nemzetközi elismertségét jelzi, hogy 1980-ban a Nobel-díjak kiosztásánál tartott Nobel Konferencián előadás tartására kérték fel. Számos rangos publikáció szerzője, a KOKI-ban dolgozó ifjú kutatók mentora, és felkérésre egy, a szakterületét érintő összefoglaló tanulmányt is írt, mely a nemzetközi idézési listán önmagában is előkelő helyen áll. A legtöbbet idézett és hivatkozott magyar kutatók egyike.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk