Zöld láng
2013/12/03 08:00
5723 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A láng színét mindenki szereti nézegetni akár a tábortűznél, akár a laboratóriumi Bunsen-égőnél látható. A zöld láng különleges, akár a bóratom jelenlétére is utalhat. Igaz, van más elem is, amely hasonló jelenséget válthat ki.

Lángfestés

Lángszínezést már a XVIII. század közepén alkalmaztak a nátrium és a kálium sók megkülönböztetésére. A pirotechnikusok lángszínezőként olyan fémsókat használnak, amelyek kationjai könnyen gerjeszthetőek és jellemző hullámhosszúságú fényt bocsátanak ki.

Néhány fémion jellegzetes színűre festi a lángot. A legalkalmasabbak az alkáli fémek és az alkáliföldfémek ionjai. A következő anyagok ajánlhatók laboratóriumi kísérletekhez:

  • Stroncium - vörös
  • Lítium - bíborvörös
  • Nátrium - élénksárga
  • Kálium - fakóibolya
  • Kalcium - téglavörös
  • Bárium - zöld
  • Réz - zöld/kék
  • Ólom - fakókék

A bór mint lángszínező

Az ortobórsav (H3BO3) gyenge sav, vízben nehezen oldódik, de alkohollal könnyen képez észtereket.

zöld láng

A bórsav-trimetil-észter térszerkezete síkháromszöges, kötésszöge 120°.

zöld láng2

Állítsunk elő bórsav-trimetil-észtert:

Kb. 5 g bórsavat 10 cm3 metanollal (CH3OH) elegyítsünk egy nagyobb méretű lombikban. Az egyensúly jobbra tolható néhány csepp tömény kénsavval. A kénsav a folyamatot katalizálja, dehidratáló szerepe van.

A keletkező észter illékony és a metil-alkohollal együtt meggyújtható. A láng a bórra jellemző zöld színű lesz. Sötétben nagyon látványos a zöld lángnyelvek tánca.

A bórsav-trimetil-észter lángfestése

Egy kémcsőben oldjunk fel 3 cm3 metil-alkoholban 1 g bórsavat és adjunk hozzá 1-2 csepp tömény kénsavat. A tömény kénsavval való kísérletezésnél használjunk védőszemüveget!

Az oldatot óvatosan melegítsük, forraljuk Bunsen-égő lángjában. Az észter gyulladási hőmér-séklete kb. 70 °C körül van. Rövid idő után a kémcső szájához egy pillanatra tartsuk oda a Bunsen-égő lángját. A keletkező gőzök meggyulladnak, zöld lánggal égnek. Folytassuk a kémcső melegítését.

A zöld láng tartósan ott táncol a kémcső szájánál. A nem hőálló kémcső akár el is pattanhat. Ezt a reakciót a bórsav és a borátok felismerésére használják.

A kísérletet a tűzveszélyesség miatt csak kis anyagmennyiséggel szabad elvégezni gondos körülmények között!

A bórsavat a gyógyászatban fertőtlenítésre alkalmazzák. Nagyobb mennyiségben tűzálló üvegek és zománcok alapanyaga és az élelmiszeripar tartósítószerként alkalmazza.

További érdekes oldalak

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk