Cigány mondások
A cigány nép gondolkodásmódját, bölcsességét - mint minden más népét is - jól tükrözik azok a szólásmondások és közmondások amelyek máig közkeletűek:
- Keresd az Istent, gyereket találsz.
- Jó emberek közül hárman is elférnek egy dunna alatt.
- Ha van elég pénzed, még az Úr is elnézést kér tőled.
- A kenyér Istentől való.
- Ne félj az Isten tud rólad.
- Még a falevelek sem találkoznak, ha Isten úgy akarja.
- Aki szereti a feleségét, annak nem kell mosogatnia.
- Becsületes fiú sok cipőt elkoptat, mire a leányt megkéri.
- A szépséggel nem lehet jóllakni.
- Jó asszony egy forintból kettőt csinál.
- Ahol a fiatalok civakodnak, azok nagyon szeretik egymást.
- Az az ember szerencsétlen, aki árván marad, az pedig árva, aki egyedül van.
- Rokonság a rokonsághoz.
- Veréssel nem érsz el semmit a gyereknél, de szóval igen.
- Egy almafán sem egyforma minden alma.
- Ha a szegény cigánynak van ingje, nincs nadrágja, ha van nadrágja, nincs inge.
- A semmiben felesleges a só.
- Az éhes szív árvább, mint az éhes gyomor.
- Nem jó ember az, aki csak a maga tányérját nézi.
- Mindegy, hogy az én gyerekem, vagy a másé, enni mindegyik szeret.
- Akit az Isten a házamba hozott, én azt ki nem teszem.
- Kínáld székkel az éhest, s ne kérdezd, tedd elé az ételt.
- Egy szerencsétlen ember, szerencsétlenné teheti az egész közösséget.
- Egy ember piszka, bepiszkíthat mindannyiunkat.
- A szél csak a kicsi tűzet oltja el, a nagyból még nagyobbat csinál.
- A görbe fa is ad árnyékot.
- Ha neked jót tesznek, add vissza százszor, ha rosszat tesznek, bízd Istenre.
- A bolond mond amit tud, az okos tudja mit mond.
- Mitől lesz okos, ha mindig a kemence mögött ül?
- Piszkos asszonynak, piszkos a tányérja.
- Aki sokat jár, kel, az sokat tanul, sokat tud.
- Akinek adott Isten kenyeret, annak nincs gyereke, akinek adott gyermeket, annak nincs kenyere.
- Nem ülhetsz olyan széken, amely meg nem melegszik alattad.
- Minden ember a sajátját dicséri.
- Minden ember a maga igazát szereti.
***
A cigánybodag - bokolyi - pogácsa receptje:
A lisztet vízzel, sóval elkeverjük. Két tenyérnagyságú, centiméter vastagságú lepényt nyújtunk a tésztából és a csikóssparhelt platniján, amit előzőleg lisztel sóval megszórunk- mindkét oldalán megsütjük.
Még forrón kettészelve mártogatjuk, lapátoljuk vele az ételt. Lehet zsírral megkenve, paprikával, sóval is enni.
Ma már sok helyütt egy csipet szódabikarbónával készítik és a sütőbe, tepsibe sütik ki. Ha kész nedves konyharuhába tekerik a gőzölgő „Jézus kenyerét".