A hercegek idejében a gazdasági termékek másképpen néztek ki, mint ma. Akkoriban népszerűek voltak a vadhúsok. Olyan sokféle vad élt az erdőben, hogy egy-egy vadászaton ki-ki megszerezhette a kedvencét. A hadjáratok előtt a hercegek külön vadászatokat szerveztettek, hogy a seregnek vadat lőjenek. Később a házi szarvasmarha mindenhol elterjedt, és az emberek a háziállatok húsát kezdték felhasználni. Ettek marhahúst, borjúhúst, sertéshúst, bárányhúst. Említik a sertésszalonnát is. A házi és a vad szárnyasok közül a tyúkokat, libákat, galambokat, hattyúkat, darukat, fajdkakasokat és a császármadarat jegyezték fel. Sok halat ettek, mert a folyókban és a tavakban sok volt belőlük, és a szigorú vallási szabályok gyakran írtak elő böjtöt.
A zaporozsiak szerettek vadászni és nem szerették az egyhangú ételeket. Rozszoloda kozák azt mesélte, hogy az ő társai húst, zöldséget, halat ettek és soha nem éheztették magukat. A kamrák rogyásig telve voltak vaddal, madárral és halakkal.
Ukrajna más városaiban a lakosság leveket, borscsot, galuskákat, hajdinazsemlyéket fokhagymával szalonnát, kolbászt, sült madarat, gombás májat készített.