Ukrán borscs hússal
Főzzünk hús- és csontlevest. Pucoljunk, mossuk meg és daraboljuk fel csíkokra a céklát, sózzuk meg, spricceljük le ecettel, keverjük össze, tegyük egy lábosba, adjunk hozzá zsírt, paradicsompürét, cukrot és pároljuk félkészre. Készítsünk elő hagymát, sárgarépát és petrezselymet, aprítsuk fel és pirítsuk meg.
A megpucolt burgonyát vágjuk fel darabokra és tegyük a leszűrt húslevesbe, forraljuk fel, adjunk hozzá csíkokra vágott friss káposztát és főzzük 10-15 percig. Ezután tegyük az edénybe a párolt céklát, gyökereket és a hagymát, friss darabokra vágott paradicsomot, illatos erősborsot, babérlevelet. Adjunk hozzá húslevessel hígított rántást, 5 percig forraljuk. Bolondítsuk meg egy kis fokhagymás, petrezselymes tört szalonnával és forraljuk fel megint. 15-20 percig hagyjuk állni.
Tálaláskor tegyünk minden tányérba egy adag húst, tálaljunk tejfölt és zöldséget.
Hozzávalók:
400 g marhahús csontokkal
400 g káposzta
0,5 kg burgonya
200 g cékla
1/2 pohár paradicsompüré és tejföl
1 db sárgarépa és egy petrezselyemgyökér
1 db hagyma
20 g spik
2 evőkanál vaj
1/2 evőkanál 9%-os ecet
1-1 evőkanál liszt és cukor
1-2 gerezd fokhagyma
2 szem erős illatos bors
1 db babérlevél
Kijevi borscs
Céklalét forró vízzel összekeverünk és ebben puhára főzzük a marhahúst. Leszűrjük a levest, a húst darabokra vágjuk. Csíkokra vágjuk a céklát és bárányhússal pároljuk, hozzáadjuk a leszűrt levest. Sárgarépát, petrezselymet, zellert és hagymát apróra vágunk és paradicsompürével olajban pároljuk. Szalonnát törünk nyers hagymával és petrezselyemmel. A darabokra vágott burgonyát és a csíkokra vágott káposztát forró levessel leöntjük és 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a párolt céklát és a húst, a párolt gyökereket és a hagymát paradicsompürével, savanyú almát, főtt babot, tört szalonnát, babérlevelet, borsot és sót.
Hozzávalók:
200 g marhahús
200 g bárányhús
1 db káposztafej
300 g burgonya
1 db cékla
2 evőkanál bab
3/4 üveg paradicsompüré
2 db savanyú alma
1/2 üveg tejföl
2 evőkanál vaj
1. evőkanál spik
1 db sárgarépa és petrezselyemszárak
1 hagyma
1/2 1 víz
fűszerek
Derelye (varenniki)
Az ukrán konyha legelterjedtebb lisztből készült étele a különböző töltelékkel készíthető derelye.
Kovásztalan tésztából készül kétféle módszerrel: hidegen és melegen.
A meleg elkészítése: 1/10 rész lisztet 1/3 rész vízben megfőzünk. A megpárolt lisztet jól elkeverjük, hozzáadjuk a maradék, szobahőmérsékletű vizet, tojást, sót és teljesen elkeverjük, hogy rugalmas állagú tésztát kapjunk, ami nem ragad a kézhez. Ezután hagyjuk 40 percig érlelni.
Azért, hogy a derelye tésztája minél tovább elálljon, a lisztet vízzel vagy tejjel öntik le, hogy a tészta ne száradjon ki. Ne csináljuk a tésztát sűrűre, mert akkor nehezen nyújtható és tapasztható a derelye.
A derelye félkör formájú (félhold). Ezért a kinyújtott tésztából köröket vágunk ki, a közepére tesszük a tölteléket és összetapasztjuk a széleit.
A sós derelyét sós vízben főzzük 5-7 percig amíg fel nem úsznak a víz tetejére. A megfőtt derelyét leszűrjük, majd lábosba tesszük és felmelegített vajjal leöntjük.
Hozzávalók
a tésztához:
2,5 pohár liszt
1 tojás
1/2 tk. só
1/4 pohár víz
Túrós derelye (varenniki)
A túrót nyers tojással összekeverjük, cukrot, sót teszünk bele és elkészítjük a derelyét. A kész derelyét felmelegített vajjal leöntjük és külön tejföllel tálaljuk.
Hozzávalók
a töltelékhez:
800 g túró
1/2 pohár cukor
2 tojás
kevés só
Krumplis-gombás derelye (varenniki)
A főtt krumplit összetörjük, hozzáadunk darabokra vágott, pirított hagymát, főtt gombát, sót és borsot. A kész derelyét forró olajjal öntjük le és pirított hagymával összekeverjük.
Hozzávalók
a töltelékhez:
1 kg krumpli
2 db hagymafej
2 evőkanál olaj
50 g szárított gomba