Előző fejezet Következő fejezet

NÉHÁNY MAI RECEPT

 

Ukrán borscs hússal

Főzzünk hús- és csontlevest. Pucoljunk, mossuk meg és daraboljuk fel csíkokra a céklát, sózzuk meg, spricceljük le ecettel, keverjük össze, tegyük egy lábosba, adjunk hozzá zsírt, paradicsompürét, cukrot és pároljuk félkészre. Készítsünk elő hagymát, sárgarépát és petrezselymet, aprítsuk fel és pirítsuk meg.

A megpucolt burgonyát vágjuk fel darabokra és tegyük a leszűrt húslevesbe, forraljuk fel, adjunk hozzá csíkokra vágott friss káposztát és főzzük 10-15 percig. Ezután tegyük az edénybe a párolt céklát, gyökereket és a hagymát, friss darabokra vágott paradicsomot, illatos erősborsot, babérlevelet. Adjunk hozzá húslevessel hígított rántást, 5 percig forraljuk. Bolondítsuk meg egy kis fokhagymás, petrezselymes tört szalonnával és forraljuk fel megint. 15-20 percig hagyjuk állni.

Tálaláskor tegyünk minden tányérba egy adag húst, tálaljunk tejfölt és zöldséget.

Hozzávalók:

400 g marhahús csontokkal

400 g káposzta

0,5 kg burgonya

200 g cékla

1/2 pohár paradicsompüré és tejföl

1 db sárgarépa és egy petrezselyemgyökér

1 db hagyma

20 g spik

2 evőkanál vaj

1/2 evőkanál 9%-os ecet

1-1 evőkanál liszt és cukor

1-2 gerezd fokhagyma

2 szem erős illatos bors

1 db babérlevél

 

Kijevi borscs

Céklalét forró vízzel összekeverünk és ebben puhára főzzük a marhahúst. Leszűrjük a levest, a húst darabokra vágjuk. Csíkokra vágjuk a céklát és bárányhússal pároljuk, hozzáadjuk a leszűrt levest. Sárgarépát, petrezselymet, zellert és hagymát apróra vágunk és paradicsompürével olajban pároljuk. Szalonnát törünk nyers hagymával és petrezselyemmel. A darabokra vágott burgonyát és a csíkokra vágott káposztát forró levessel leöntjük és 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a párolt céklát és a húst, a párolt gyökereket és a hagymát paradicsompürével, savanyú almát, főtt babot, tört szalonnát, babérlevelet, borsot és sót.

Hozzávalók:

200 g marhahús

200 g bárányhús

1 db káposztafej

300 g burgonya

1 db cékla

2 evőkanál bab

3/4 üveg paradicsompüré

2 db savanyú alma

1/2 üveg tejföl

2 evőkanál vaj

1. evőkanál spik

1 db sárgarépa és petrezselyemszárak

1 hagyma

1/2 1 víz

fűszerek

 

Derelye (varenniki)

Az ukrán konyha legelterjedtebb lisztből készült étele a különböző töltelékkel készíthető derelye.

Kovásztalan tésztából készül kétféle módszerrel: hidegen és melegen.

A meleg elkészítése: 1/10 rész lisztet 1/3 rész vízben megfőzünk. A megpárolt lisztet jól elkeverjük, hozzáadjuk a maradék, szobahőmérsékletű vizet, tojást, sót és teljesen elkeverjük, hogy rugalmas állagú tésztát kapjunk, ami nem ragad a kézhez. Ezután hagyjuk 40 percig érlelni.

Azért, hogy a derelye tésztája minél tovább elálljon, a lisztet vízzel vagy tejjel öntik le, hogy a tészta ne száradjon ki. Ne csináljuk a tésztát sűrűre, mert akkor nehezen nyújtható és tapasztható a derelye.

A derelye félkör formájú (félhold). Ezért a kinyújtott tésztából köröket vágunk ki, a közepére tesszük a tölteléket és összetapasztjuk a széleit.

A sós derelyét sós vízben főzzük 5-7 percig amíg fel nem úsznak a víz tetejére. A megfőtt derelyét leszűrjük, majd lábosba tesszük és felmelegített vajjal leöntjük.

Hozzávalók

a tésztához:

2,5 pohár liszt

1 tojás

1/2 tk. só

1/4 pohár víz

 

Túrós derelye (varenniki)

A túrót nyers tojással összekeverjük, cukrot, sót teszünk bele és elkészítjük a derelyét. A kész derelyét felmelegített vajjal leöntjük és külön tejföllel tálaljuk.

Hozzávalók

a töltelékhez:

800 g túró

1/2 pohár cukor

2 tojás

kevés só

 

Krumplis-gombás derelye (varenniki)

A főtt krumplit összetörjük, hozzáadunk darabokra vágott, pirított hagymát, főtt gombát, sót és borsot. A kész derelyét forró olajjal öntjük le és pirított hagymával összekeverjük.

Hozzávalók

a töltelékhez:

1 kg krumpli

2 db hagymafej

2 evőkanál olaj

50 g szárított gomba

 

  
Előző fejezet Következő fejezet